Passa al contingut principal

EL CASTELL


Es desconeix si quan Pere d’Esplugues començà a construir les primeres cases a la Pobla, l’any 1317 o poc després, començà simultàniament, l’edificació de la seua casa-palau dalt del monticle del Sicano. El que sí està clar és que es tractava d’una casa gran, amb una torre adossada i rodejada de muralles sense merlets, a la manera de les antigues alqueries defensives de Xàtiva que serviria d’estança al senyor durant el temps que passara a la Pobla. Les reduïdes muralles, els murs, que envoltaven la casa-palau no tenien cap valor estratègic ni defensiu, malgrat estar situades prop del Camí Reial i de l’episodi esporàdic de la Guerra de la Unió, però li donaven gran prestigi al senyor. En el moment de fer el testament el 1337, l’edificació estava inacabada i Pere d’Esplugues confirma que està edificant-lo amb molts treballs, angoixes i dispendis. Per tant, cal rebutjar la idea d’un possible origen àrab del castell i per tant de que formara part del sistema defensiu de Xàtiva perquè en cap moment del testament es parla de restauració de restes anteriors. L’anomenat castell de la Pobla no apareix en cap relació defensiva medieval i d’haver tingut un paper estratègic, haguera sigut enderrocat per ordre reial el 1358, com ocorregué amb totes les fortificacions defensives durant una guerra amb Castella. Una altra idea que corrobora que la casa senyorial no tenia cap valor defensiu es que el 1411 Francesc d’Esplugues exigeix als jurats d’Alzira ser acollit dins dels seus murs, en cas de guerra. Naturalment el castell tampoc apareix en cap relació d’època moderna, perquè es tractava simplement d’una casa-palau senyorial com a moltes de les que hi havia, això sí comptava amb una formosa torre que se’n eixia del que era habitual per als temps que corrien.
El testament de Pere d’Esplugues diu que en la zona on està construint-se la Pobla i el castell, en temps de guerra, i sols en temps de guerra, els viatgers eren robats contínuament i molts d’ells morts, i a continuació, parla d’evitar futurs perills, substantiu que pot ocasionar errors però en aquest cas Esplugues no està referint-se a la seguretat dels caminants sinó, com diu després al perill de que els futurs senyors desbalafien allò que amb molts treballs, despeses i preocupacions li ha costat d’aconseguir, és a dir, el castell, el lloc d’Esplugues amb tots els seus drets, termes i pertinences i la Casa d’Esplugues. El castell no tenia un paper defensiu i a Pere d’Esplugues li preocupava ben poc la seguretat dels vianants i per tant és impensable que al castell pogueren situar-se ballesters i que defensaren el camí, primer perquè el castell estava inacabat després de vint anys de ser senyor, els ballesters costaven diners de mantenir i Pere d’Esplugues, que té molta cura en llegar al seu testament diners per acaba les construccions que estaven pendents i mantenir-les, no nomena per a res als suposats ballesters. En la nombrosa documentació original revisada en cap moment es fa referència alguna als imaginaris ballesters, fruits més bé de la fantasia popular i de l’afany d’adornar la història. Ni els posteriors senyors ni el consell de la Pobla podien mantenir un servei d’aquestes característiques, un luxe inútil, per a les seues malmeses butxaques.
La casa senyorial, la torre i les muralles serien conegudes com a Castell de Termens, perquè una part de l’edifici queia en el terme general d’Alzira i l’altra part en el terme general de Xàtiva. Així consta en la partició de termes del 1323: Torre Formosa on solia estar una creu e daguen fita coberta tro als toçalets roigs qui son prob lo camí maior de Xàtiva e Algezira vers la dita torre sobre la pobla del honrat en Pere de Splugues...és a di que si la torres estava sobre la Pobla no pot ser altra que la torre de castell que el document anomena Torre Formosa. En els documents originals de la guerra de la Unió, el 1347, queda clar que el castell de la Pobla era també conegut com a torre de l’Artiacha, posant en evidència que el qualificatiu de formosa, que li havia donat Pere d’Esplugues, estava en desús i que la torre del castell es coneixia amb el nom de l’Ardiaca, mentre que el castell era conegut simultàniament com a castell de Termes o simplement el castell. Quan en 1337, Pere d’Esplugues va fer testament el castell encara no estava acabat i llegà 2.000 sous per a l’obra que quedava per fer.
Els successius senyors, continuaren vivint habitualment a València, però l castell seguí sent la casa del senyor a la Pobla. De fet no apareix documentada cap altra casa com habitatge del senyor. Altra cosa distinta és que el senyor posseïra cases en el casc urbà, de fet abans del 1600 consta que Gaspar Andreu d’Esplugues tenia una casa enfront de l’església.
No hi ha documentació que parle expressament del castell, per tant es desconeix les mesures que tindria, encara que no pareix que les dimensions foren massa grans. El castell sols visqué un episodi defensiu quan, el 1347, uns pocs realistes durant la Guerra de la Unió s’atrinxeraren a la seua torre. Després de la guerra, Jaume d’Esplugues reparà els desperfectes i el castell continuà sent només la residència del senyor a la Pobla.
Elionor d’Esplugues, dona de Guillem Ramon, va redactar el seu testament l’11 de novembre del 1467 al castell de la Pobla, on va morir... detenguda de greu malaltia, gaent malalta en lo llit en lo castell de dit lloch de la Pobla, en la part construïda dins terme general de la vila de Algesira en la sala major de dit castell, qui trau dues finestres, que miren vers lo dit lloch, com la meitat restant de el dit castell es construïda dins terme general de la ciutat de Xàtiva...
En l’acte de presa de possessió de Garcerà de Vilanova com a nou senyor el 1534, es diu que... Ja a la porta del castell l’agutzir agafà de la ma a Garcerà i l’introduí dins del castell, el nou senyor tancà les portes i passejà per dins de l’edifici en senyal de quieta i pacífica possessió...
La importància del castell per als senyors fou considerable, perquè era la seua la residència a la Pobla i perquè es de suposar que estaria ben equipada, ja que a l’hora de reclamar els drets senyorials feien de referència, per separat, al castell i al lloc de la Pobla. Miguel de Ribelles el 1536, subratlla que ha comprat la Pobla i el seu castell amb escriptura.
El 1731 el Castell encara es conservava en un estat acceptable com així es desprèn en el plet que mantingué Josep d’Esplugues amb el marqués de Torresoto. El 1762, quan l’Ajuntament de Carcaixent reclama terme a la Pobla, descriu els límits del senyoriu i parla del palacio que se halla en dicho Castillo.
És de suposar que pel temps les estades del senyors a la Pobla serien cada vegada més curtes, i que les comoditats de la seua residència habitual a València i les relacions amb l’alta societat de la ciutat anirien allargant les visites a la senyoria de la Pobla fins que el castell, pel desús, caigué en un abandonament que fou causa de la seua ruïna posterior. Els senyors no estaven per a fer reparacions, ja que els diners els necessitaven per a mantenir el seu alt nivell de vida.
En la presa de possessió de Juan Bautista Esplugues, el 1770, el castell s’ha convertit en un pedazo de tierra. En uns autos de 1783 sobre la modificació de molló divisori dels termes generals de Xátiva i Alzira, es parla ja d’un arruinado castillo junt a la Universitat de la Pobla i d’un edificio arruinado llamado el Castellet, parlant inclús de la puerta del castillo. En la relació que el comte de Floridablanca va enviar l’Arquebisbat de València el 1790, apareix una referència al castell, on es diu que sols quedan las ruinas. El 1845 Pascual Madoz descriu el castell com a simple corral de ramat.
A finals del segle XIX el castell rep la puntada definitiva al ser enderrocat. Al seu lloc s’alçaria un edifici com a finca d’esplai, propietat de Vicente de León, veí de Xàtiva. El 1922 Sanchis Sivera diu que existeixen restos de un antiguo Castillo transformado hoy en casa de recreo o siga l’Hort del Castell. A principis de la dècada de 1980 la casa Hort El Castell fou transformada en guarderia municipal, i els fonaments de la torre, que encara perduraven, foren tapats en fer la reforma. Avui dia el Castell és un punt de referència del casc urbà i designa un barri de la Pobla.

Navarro i Sanchis, JL. (2017). La Pobla Llarga: Anotacions per al 700 aniversari. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COM ES VA ARRIBAR ALS FETS DE 1919?

En arribar al segle XX es va marcar una diferència respecte a èpoques anteriors: els obrers i els treballadors del camp, gràcies als sindicats s’organitzaren i prengueren consciència que era possible fer front als patrons i  exigir millors condicions de treball. Açò suposà una etapa de nombroses protestes i vagues. La classe obrera estava formada per treballadors d’ideologia tant de dretes com d’esquerres. Per a eixir d’aquesta situació i millorar les seues condicions de vida els obrers s’agruparen, segons la seua finalitat, amb distints sindicats i societats que previsqueren fins acabar la Segona República. Aquestes societats foren: El Compañerismo: fundada el 1892 i tenia la seu al número 12 del carrer Nou. Es tractava d’una cooperativa de consum, amb tres o quatre treballadores que despatxaven de d’ultramarins fins a làmpades per a l’enllumenament públic. L’ajuntament solia abastir-se en aquesta societat, que desaparegué després de la Guerra Civil. El Sindicato Agrícola Sa

ELS PARENTS DE PERE D’ESPLUGUES

Pere d’Esplugues era fill de Bernat d’Esplugues i de Guillemona de Carcassona. A la seua mort, foren soterrats al Convent de Predicadors de València, on prèviament, Pere d’Esplugues havia manat construir una capella dedicada a Sant Pere i Sant Pau, que actualment continua en peu, encara que les tombes dels Esplugues han desaparegut degut a les contínues remodelacions que s’han fet, sobretot des de les desamortitzacions del segle XIX. Bernat d’Esplugues era fill de Ramon Guillem d’Esplugues i abans de contraure matrimoni amb Gillemona de Carcassona, casà en primeres núpcies amb na Guillema, de la que tingué tres fills: Bernat, Francesc i Guillemona. Serví al rei Jaume I d’Aragó en la zona de la Marina i com a reconeixement als seus serveis se li concediren diverses possessions a Gandia, Cullera, Vall de Gallinera i Alcalà de la Jovada i el compromís de nomenar batlle general del Regne de València al seu fill   primogènit Bernat. Amb motiu d’ampliar es seues rendes comprà l’alqueria

PRELIMINARS ALS FETS DE 1919

Al País Valencià, es produïren una sèrie de conflictes d'inspiració anarquista que culminaren l'any 1919. Des de feia ja temps existia a la Pobla malestar entre els obrers del camp i els augments cedits pels patrons no foren suficients. Encara que sindicalistes i republicans donaren suport als camperols, la societat "Trabajadores del Campo" donà als seus socis llibertat de vot, i l'any 1919 les esquerres no obtingueren a la Pobla més que 168 vots en les eleccions generals i 16 en les provincials. El treballador poblatà, no obstant això, reaccionà amb una certa violència quan la fam el va obligar i els salaris no li arribaren per a mantenir cobertes les necessitats més bàsiques. La Federació obrera "El Progreso" nasqué de les organitzacions obreres i de la "Juventud Republicana Radical de la Pobla". El reglament es modificà i posteriorment passà a denominar-se "Sociedad de los Trabajadores de Campo" i nasqué també l'any 1917 e