Passa al contingut principal

El senyoriu de Gaspar Andreu d’Esplugues, fill


Gaspar Andreu d’Esplugues era el fill natural menut de Gaspar Andreu d’Esplugues. Es desconeix qui era sa mare.

Gaspar Andreu sol·licità al rei la seua legitimació, que li fou concedida el 1626 a les corts de Montsó, però com estava a Itàlia no se li expedí el privilegi, encara que, el 28 de juny del 1640 demanà constància documental. Casà amb Lluïsa Pasqual de Bonanza i no tingué descendència.

El 23 de juliol del 1627, demanà a la Reial Audiència per mig del seu procurador, el notari March Antoni Castillo, participar se en la querella que mantenien Ximén, Simeón i Torrelles, al·legant que tenia més dret que ells per ser fill de Gaspar Andreu. En agost Ximén censurà la intromissió de Gaspar, encara que la ingerència durà poc ja que Gaspar acabà retirant-se al poc de temps.

Molts anys abans de que Gaspar Andreu d’Esplugues, fill, prenguera possessió del senyoriu, participà en la guerra amb França, servint durant vint-i-dos anys en la guerra de Milà i d’Espanya. Succeí al seu germà Ximén al front del senyoriu de la Pobla. Aplegà a ser capità i degut a la seua condició militar, s’ocupà molt poc de temps de les qüestions administratives del senyoriu, que deixà en mans dels seus procuradors.

Sabedor de la importància de posseir unes relíquies, i aprofitant la seua estança per terres italianes, portà un os menut d’un hipotètic Sant Calixt, venerat en algunes parròquies de la zona de Monferrato, manà fer un reliquiari i el 1648 el regalà a la parròquia de la Pobla, probablement amb motiu de la finalització de les obres del nou temple parroquial.

En les seues breus estades a la Pobla, solia desplaçar-se pels voltants. Gaudia d’acudir a les festes d’Agullent i de Xàtiva.

Presumia de ser el més poderós de la Pobla i de què ningú podia fer-li front.

El 2 de gener de 1639, el capità de l’Ordre de Montesa, Fernando de Borja publicà un reial bàndol en què es prenien mesures contra els francesos residents al Regne de València. En general el bàndol prohibia tindre armes i exigia sol·licitar llicència per a residir a qualsevol lloc del Regne. El justícia de la Pobla va rebre, a més, l’ordre d’embargar les armes als francesos que vivien al terme, i depositar-les a la casa del lloctinent de portantveus de general governador del seu districte en el termini de deu dies.

El 1642 els francesos s’apoderaren de Perpinyà i aleshores 2.000 valencians foren reclutats per tot el Regne per a defensar les fronteres de Catalunya i evitar que l’enemic invadira el Principat.

El 3 de maig del 1649 Gaspar Andreu d’Esplugues va fer testament. En ell deixà manat que es pagaren els deutes personals que tenia pendents, i la seua última voluntat fou ser soterrat, amb l’hàbit del pare Serafí, a l’altar major de l’església parroquial de la Pobla, on se acostumen y solen soterrarse los señors patrons.

Gaspar Andreu va morir el 6 o 7 de maig de 1649. A la seua mort, els jurats i veïns de la Pobla entregaren al rei un document, escrit en castellà, demanant la reversió del poble a la corona. Estaven farts de que la Pobla fora un senyoriu en mans dels capritxos i abusos dels senyors, per això al·legaven la mala administració què de les rendes del poble, i de les obres pies feien, ja que les havien utilitzat i utilitzaven en benefici propi.

Sol·licitaven al rei que l’administració de la Pobla no passara als successors i hereus dels senyors, perquè sempre havien tingut plets a l’hora de prendre possessió del senyoriu, i posaven com a exemple el moment present, ja que recent mort Gaspar Andreu, set litigants havien presentat al·legacions per a quedar-se amb la Pobla.

En cas de que s’acceptara que la Pobla passara a dependre de la corona, els beneficis per al rei serien nombrosos.

I suplicaven al rei que s’adjudicara la propietat de la Pobla i la seua jurisdicció a canvi d’entregar-li 4.000 ducats, uns 84.000 sous, per a despeses de guerra i altres serveis de sa magestat.

L’intent de la Pobla per convertir-se en vila reial el 1649 quedà frustrat pel poc interès que el rei mostrà i per els entrebancs que posaren les altres viles reials de l’entorn. La Pobla continuà sent un senyoriu fins que aquests s’extinguiren en el segle XIX i en tot aquest període de temps no va tornar a intentar la reversió a la corona.

El 24 de gener del 1650 Lluïsa Pasqual, viuda de Gaspar Andreu d’Esplugues sol·licità al rei una pensió, invocant els vint-i-dos anys de serveis prestats a la corona pel seu home i pel seu cunyat Ximén Pérez d’Esplugues i lamentant-se de la situació econòmica en la que es trobava.


Navarro i Sanchis, JL. (2017). La Pobla Llarga: Anotacions per al 700 aniversari. 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COM ES VA ARRIBAR ALS FETS DE 1919?

En arribar al segle XX es va marcar una diferència respecte a èpoques anteriors: els obrers i els treballadors del camp, gràcies als sindicats s’organitzaren i prengueren consciència que era possible fer front als patrons i  exigir millors condicions de treball. Açò suposà una etapa de nombroses protestes i vagues. La classe obrera estava formada per treballadors d’ideologia tant de dretes com d’esquerres. Per a eixir d’aquesta situació i millorar les seues condicions de vida els obrers s’agruparen, segons la seua finalitat, amb distints sindicats i societats que previsqueren fins acabar la Segona República. Aquestes societats foren: El Compañerismo: fundada el 1892 i tenia la seu al número 12 del carrer Nou. Es tractava d’una cooperativa de consum, amb tres o quatre treballadores que despatxaven de d’ultramarins fins a làmpades per a l’enllumenament públic. L’ajuntament solia abastir-se en aquesta societat, que desaparegué després de la Guerra Civil. El Sindicato Agrícola Sa

ELS PARENTS DE PERE D’ESPLUGUES

Pere d’Esplugues era fill de Bernat d’Esplugues i de Guillemona de Carcassona. A la seua mort, foren soterrats al Convent de Predicadors de València, on prèviament, Pere d’Esplugues havia manat construir una capella dedicada a Sant Pere i Sant Pau, que actualment continua en peu, encara que les tombes dels Esplugues han desaparegut degut a les contínues remodelacions que s’han fet, sobretot des de les desamortitzacions del segle XIX. Bernat d’Esplugues era fill de Ramon Guillem d’Esplugues i abans de contraure matrimoni amb Gillemona de Carcassona, casà en primeres núpcies amb na Guillema, de la que tingué tres fills: Bernat, Francesc i Guillemona. Serví al rei Jaume I d’Aragó en la zona de la Marina i com a reconeixement als seus serveis se li concediren diverses possessions a Gandia, Cullera, Vall de Gallinera i Alcalà de la Jovada i el compromís de nomenar batlle general del Regne de València al seu fill   primogènit Bernat. Amb motiu d’ampliar es seues rendes comprà l’alqueria

PRELIMINARS ALS FETS DE 1919

Al País Valencià, es produïren una sèrie de conflictes d'inspiració anarquista que culminaren l'any 1919. Des de feia ja temps existia a la Pobla malestar entre els obrers del camp i els augments cedits pels patrons no foren suficients. Encara que sindicalistes i republicans donaren suport als camperols, la societat "Trabajadores del Campo" donà als seus socis llibertat de vot, i l'any 1919 les esquerres no obtingueren a la Pobla més que 168 vots en les eleccions generals i 16 en les provincials. El treballador poblatà, no obstant això, reaccionà amb una certa violència quan la fam el va obligar i els salaris no li arribaren per a mantenir cobertes les necessitats més bàsiques. La Federació obrera "El Progreso" nasqué de les organitzacions obreres i de la "Juventud Republicana Radical de la Pobla". El reglament es modificà i posteriorment passà a denominar-se "Sociedad de los Trabajadores de Campo" i nasqué també l'any 1917 e