Passa al contingut principal

DATES ESDEVENIMENTS CURIOSOS GENER

Un mes més, continuem amb el calendari d’esdeveniments curiosos de la Pobla Llarga. Sabies que...

  • El 10 de gener de 1919, es va celebrar la constitució del “Centro Instructivo Republicano la Democracia”, al carrer nou 79. Aquesta associació, president de la qual era Pascual Amat Pavia, va fer entrega dels estatuts el 31 de desembre de 1918 i va ser dissolta per ofici d’alcaldia en 24 de gener de 1920.
  • L’11 de gener de 1905, al periòdic las Provincias apareix la notícia que a la Pobla Llarga es busca un mestre per a una escola privada, les instàncies s’havien de dirigir al secretari de l’Ajuntament Luis Pont. El 31/10/1907 ja apareixia als llibres d’actes de plens municipals, el nom del col·legi era “Sant Pedro” i el nou professor Amadeo Martínez. El col·legi estava ubicat en la casa de Julieta, on abans es venien les revistes. Més tard, el 31/03/1910 l'Ajuntament acordà suprimir les subvencions que rebia el col·legi de San Pedro.
  • El 28 de gener de 1984, el ple municipal va aprovar el reglament de la Residència Dr. José Matias Aragón. 
  • El 24 de gener de 1920, com ja hem esmentat abans, es dissol l’associació “Centro Instructivo Republicano La Democracia”. 

Si disposes d’informació que puga resultar interessant per a aquest blog, no ho dubtes i posat en contacte amb nosaltres!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL FERROCARRIL A LA POBLA LLARGA:

Com tots sabeu, a partir del 30 de novembre realitzarem a la Pobla Llarga una exposició de maquetes de tren, i per posar-nos en context, durant els propers dies introduirem una sèrie d’entrades al blog per a ser conscients de la revolució que va suposar per a la nostra població l’arribada del ferrocarril. A partir de la inauguració del primer ferrocarril del món, en 1825, tant a Espanya com a altres països es feren nombroses projectes dels quals nomes uns quants arribaren a dur-se a terme. Un d’aquests, seria presentat per l’anglès Wole per a construir un ferrocarril entre Madrid i València; la concessió de la línia s’atorgà el 12 de juliol de 1845, però la societat durà poc i es va dissoldre al poc de temps. S’hagué d’esperar als anys 1850-1851 perquè José Campo, director de la societat Valenciana de Foment, comprara a Próspero Walney la concessió de l tram de ferrocarril del Grau de València a Xàtiva, tram que més endavant seria l’eix central de la Societat de Ferrocarrils d’Almansa, …

EL CASC URBÀ A LA POBLA LLARGA:

Situació i extensió: El casc urbà està situat està entre els 39º 15” de latitud nord i els 3º 7” de longitud est del meridià de Madrid, segons antiga mesurament dels anys 50; o longitud 0º 28’ 37” oest del meridià de Greenwich i latitud 39º 5’ 10” nord, segons mesuraments actuals. L’altitud mesurada on es creuen els paral·lels 39º 5’ 10” de latitud nord i 3º 12’ 45” del meridià de Madrid és de 29 metres sobre el nivell de la Mediterrània a Alacant.. Es troba assentat en direcció est-oest, carretera de l’estació a Castelló de la Ribera (carretera de Sumacàrcer) i nord-sud, carretera de Silla a Xàtiva, antiga 3320 i actual CV-41, i a l’oest del barranc de Barxeta. Un altre eix important del casc urbà és el format pels carrers Nou i Muntanya. La Pobla es troba a una distància de 45 quilòmetres al sud de València. Evolució del casc urbà: L’eix principal de la Pobla sempre ha estat el carrer Major, on es construïren les primeres cases i després el carrer Nou. A finals del XVIII, el casc urbà segu…

EL LLARG I COSTOS CAMÍ PER ACONSEGUIR L’ESTACIÓ DE LA POBLA:

El 20 de desembre de 1854 fou el gran dia de la inauguració i benedicció oficial del ferrocarril del Grau de València a Xàtiva. Aquest primer viatge fou conduit per Federico Cardenal i la màquina que encapçalava el tren portava el nom de la Setabense. Tot quedà perfecte i el viatge fou un èxit, però els poblatans no participaren d’aquesta alegria. Els trens tenien parades a Alzira, Carcaixent, Manuel i Xàtiva, però passaven la Pobla de llarg, ja que no tenia estació. Començava així una llarga lluita per aconseguir l’estació. Després d’un any de peticions veïnals, seria la pressió dels comerciants i els propietaris del terme la que donaria impuls al projecte. Uns i altres convocaren Junta General i en 1856 es reuniren per discutir i per tractar sobre la construcció d’una estació de ferrocarril a la Pobla.
En aquesta junta es nomenà una comissió per a tractar del tema amb el director gerent de la societat del ferrocarril i obtenir així el corresponent permís per a la tan desitjada estac…