Passa al contingut principal

LA SERRATELLA I LA SEUA VEGETACIÓ

En aquesta serra, ens trobem una vegetació i paisatge forestal típicament mediterrani, boscos de pins blancs alternats de zones de matolls i herbes de la serra. Aquests espais de matoll són propis de zones que han patit incendis o que no han sigut alterades i s’han pogut regenerar amb el pas dels anys. En el cas de les zones que han patit incendis, l’orientació de les vessants respecte al sol i al vent és un factor que decidirà la regeneració progressiva de l’habitat o la ràpida erosió del seu sòl. En un altre cas, tenim les vessants cap al sud i llevant de la serra, on puguem observar l’erosió que produeixen les fortes pluges de la tardor arrossegant el substrat del sòl deixant la pedra viva al descobert.

En la vegetació d’aquestes vessants podem trobar matolls del tipus semi desèrtic com les punxoses argelagues; tenim també les esparregueres; a més podem trobar mates de l’espart, matèria prima de la qual encara es fan artesanalment cordells, espardenyots i sàrries; el margalló, de medul·la molt bona de menjar i que antigament era la delícia de fires i porrats. És fàcil observa les mates aromàtiques que ambienten la serra com el romer i timonet utilitzades en infusions terapèutiques i també com a condiments. Esporàdicament trobem la ginesta, arbust de molta brossa i de flors vistoses, de les seues fortes tiges cilíndriques es feien antigament els ramassos per agranar. Tant la ginesta com les figueres de pala, o el cactus disposats a la serra de forma negligent, ja que són espècies molt invasores que colonitzen ràpidament alguns peus de serra i barracons. No oblidem les herbes com l’aromàtic espígol, ambientador casolà i el raïmet de pastor, herba que lleva la cremor.
Als ombrius més amagats trobarem el té de roca i també arbustos significatius com el llentiscle i la murta.

Si deixem els espais oberts i ens endinsem en la zona de pinar trobarem una vegetació arbustiva més barrejada de forma de boscatge que hi ha baix dels pins, el sotabosc, aquest és més espès a la perifèria i s’aclareix cap al centre del pinar. També toparem amb la pebrella, molt utilitzat a valencià com a condiment i per adobar les olives en salmorra. Una altra herba freqüent és també el lligabosc, arbust més escàs d’aspecte ornamental i oloroses flors.

A la zona boscosa, l’arbre més comú és el pi blan (Pinus Halepensis), entre aquests hi ha intercalat algun pi pinyoner molt més escàs. També als espais més oberts i perifèries del pinar apareixen els garrofers i les oliveres bordes. El garrofer és un arbre significatiu en la cultura ancestral mediterrània: ha sigut aliment en èpoques de fam, fins i tot de la farina de les seues llavors dolces (garrofí) es feia un succedani de xocolate. Actualment els garrofers són aliment energètic de tota la vida per al bestiar, encara que també té un ús industrial com additiu alimentari i espessidor.
En les zones central del pinar queda visible l’extensa capa de pinotxa seca dels pins, i és en aquest nivell, associats en simbiosi a les arrels dels pins, on naixen els esclatasangs, els de la Serratella són molt gustosos.


Però aquest paisatge de pins no és que ha existit sempre ni molt menys és el bosc autòcton mediterrani, encara que puguem creure el contrari perquè sempre hem conegut els pins a la serra. Durant l’època romana i musulmana, i també quan es va fundar la Pobla en 1317 les nostres serres eren espessos boscos de carrasques i les vessants més humides, creixien arbres de fulla caduca com els freixes, servers i lledoners que li donaven a la serra un aspecte molt diferent. Els boscos de pins que avui coneguem són la conseqüència d’una lenta i continuada degradació que ha fet l’home al seu medi forestal mitjançant tales abusives, incendis continuats i posteriors pastures que han impedit la delicada regeneració de l’alzinar donant pas a la progressiva introducció dels pins.

Pastor Belda, F., Castelló Barea, F., Úbeda Sanchis, JC., Garrigues Ortolà, I., Blasco Gil, N., Lara Isidoro, MJ. (2013). Història il·lustrada de la Pobla Llarga: I. Dels orígens al segle XVIII. La Pobla Llarga: Ajuntament de la Pobla Llarga.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COM ES VA ARRIBAR ALS FETS DE 1919?

En arribar al segle XX es va marcar una diferència respecte a èpoques anteriors: els obrers i els treballadors del camp, gràcies als sindicats s’organitzaren i prengueren consciència que era possible fer front als patrons i  exigir millors condicions de treball. Açò suposà una etapa de nombroses protestes i vagues. La classe obrera estava formada per treballadors d’ideologia tant de dretes com d’esquerres. Per a eixir d’aquesta situació i millorar les seues condicions de vida els obrers s’agruparen, segons la seua finalitat, amb distints sindicats i societats que previsqueren fins acabar la Segona República. Aquestes societats foren: El Compañerismo: fundada el 1892 i tenia la seu al número 12 del carrer Nou. Es tractava d’una cooperativa de consum, amb tres o quatre treballadores que despatxaven de d’ultramarins fins a làmpades per a l’enllumenament públic. L’ajuntament solia abastir-se en aquesta societat, que desaparegué després de la Guerra Civil. El Sindicato Agrícola Sa

ELS PARENTS DE PERE D’ESPLUGUES

Pere d’Esplugues era fill de Bernat d’Esplugues i de Guillemona de Carcassona. A la seua mort, foren soterrats al Convent de Predicadors de València, on prèviament, Pere d’Esplugues havia manat construir una capella dedicada a Sant Pere i Sant Pau, que actualment continua en peu, encara que les tombes dels Esplugues han desaparegut degut a les contínues remodelacions que s’han fet, sobretot des de les desamortitzacions del segle XIX. Bernat d’Esplugues era fill de Ramon Guillem d’Esplugues i abans de contraure matrimoni amb Gillemona de Carcassona, casà en primeres núpcies amb na Guillema, de la que tingué tres fills: Bernat, Francesc i Guillemona. Serví al rei Jaume I d’Aragó en la zona de la Marina i com a reconeixement als seus serveis se li concediren diverses possessions a Gandia, Cullera, Vall de Gallinera i Alcalà de la Jovada i el compromís de nomenar batlle general del Regne de València al seu fill   primogènit Bernat. Amb motiu d’ampliar es seues rendes comprà l’alqueria

PERE D’ESPLUGUES

Pere d’Esplugues va nàixer a la parròquia de Sant Andreu de la ciutat de València i fou batejat en l’església del mateix nom en data incerta, potser a l’entorn del 1260. Morí el 16 de febrer del 1339 i fou soterrat a la capella de Sant Andreu de la Catedral de València. Actualment dita capella està dedicada al beat Jacinto de Castañeda i és la sexta de la girola, partint de la sagristia a mà dreta. En la paret dreta de la capella es troba la urna funerària de Pere d’Esplugues. Pere d’Esplugues, com la majoria de nobles de l’època, tenia diversos negocis. Un d’ells es coneix a través dels documents de Pere el Gran on apareix una carta de Ramon de Sant Leir, datada el 3 d’agost de 1285, en la que se li concedeix permís a Pere d’Esplugues per a extraure seixanta càrregues de pega del Regne de València amb destinació a Barcelona. El 1315 formava part d’una societat integrada pels llinatges més rellevants d’Alzira i Xàtiva com a Gonçal Sapata de Borja, Nadal i Jaume Miralles, Joan Mique