Passa al contingut principal

DATES CURIOSES DE JULIOL

Com be esteu comprovant aquest any, els 700 anys d'història de la Pobla Llarga han donat per a molt, per això intentem recollir en aquest calendari les anècdotes o dates rellevants. 
Sabies que...

- L'1 de juliol de 1929, alguns músics que van formar part de la banda en la seua primera etapa (1906-1919) junt al mestre fundador, la van reorganitzar sota el nom de PATRONATO MUSICAL SANTA CECILIA DE PUEBLA LARGA. En primer lloc, van redactar el Reglament del Règim Interior, finalitzat l'1 de juliol de 1929. Durant el primer mes el mestre i director -Melchor Lliri Masià- arribà a la Pobla per iniciar les classes a l'escola l'escola d'educands. En agost va presentar el mencionat reglament al "Exmo. Sr Gobernador de la Provincia" per a que li donés validesa i així funcionar de forma legal; però, per aprovar el mencionat reglament es devia presentar l'acta on es reflectira la constitució del Patronat. Es va realitzar el 14 d'octubre de 1929, configurant-se la primera junta directiva.
- El 4 de juliol de 1958, es va aprovar el Decret del Consell de Ministres on es dona el vist i plau al canvi de l'escut de la Pobla Llarga.
- El 10 de juliol de 1927, "La Mutual Protectora" al Carrer Nou (Calle Nueva) entrega els estatuts i es constitueix el 14 de juliol de 1917. Es dedicava a "Seguros Mutuos de Caballeria" i el president era Bautista Perales Sancho.
- El 10 de juliol de 1910, s'entreguen els estatuts en Govern Civil per a constituir el "Centro Instructivo Legitimista" i es constitueixen oficialment el 28 d'abril de 1913, sent el president Juan Miñana. El 24 de maig de 191e, presenten la còpia de l'acta de la constitució.
- El 22 de juliol de 1979, es va constituir la primera comparsa de la Pobla Llarga, van ser els Boqui-Molls.
- El 31 de juliol de 1993, tingué lloc el tancament definitiu del quarter de la Guàrdia Civil de la Pobla Llarga.
- El juliol de 2002, el nostre veí David Bernabeu guanyà la 24a edició del trofeu Joaquim Agostino de Portugal.
Al llarg d'aquest mes, publicarem la 2ª part del calendari d'esdeveniments curiosos del mes de juliol, i si disposes de més informació no ho dubtes i posat en contacte amb nosaltres per a compartir-la!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LOURDES BOÏGUES I CHORRO

Lourdes és una escriptora nascuda a Simat de la Valldigna (La Safor) el 1968. El seu gènere és fonamentalment la literatura infantil i juvenil i és llicenciada en Dret per la Universitat de València. Al llarg de la seua trajectòria ha rebut diversos premis i reconeixements com: -          - 2006. Premi Carmesina de narrativa infantil per “La taverna del Bandoler”. -          - 2007. Premi Enric Valor de narrativa juvenil per “El secret de Caterina Cremec”. -          - 2008. Premi Vicent Silvestre, per “La mascota que no existia”. -          - 2009. Premi Benvingut Oliver, per “El desenllaç”. -          - 2014. Ciutat Badalona de Narrativa i Narrativa Juvenil. El dia 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, Lourdes Boïgues ens farà la presentació del seu llibre “Fills de la Fam”, a les 19.30h, a la Biblioteca de la Pobla Llarga. Fills de la fam, és una novel·la històrica ambientada al Racó de la Pedrera, , un fictici indret de la contrada valenciana de la Valldigna on la postguerra també…

ELS SENYORS I EL SENYORIU DE LA POBLA LLARGA

En l’edat Mitjana i en l’Edat Moderna el senyoriu s’imposà com a unitat bàsica d’organització al regne de València. El senyoriu era cedit pel rei a un noble, com a recompensa pels serveis prestats, o bé per amistat, com és el cas de Pere d’Esplugues. Al rebre el senyoriu, el noble es convertia en vassall del rei i, a la vegada, era senyor amb jurisdicció quasi plena sobre els seus propis vassalls que li juraven fidelitat conforme als furs i privilegis del Regne de València. La Pobla fou un senyoriu durant uns 520 anys, des de que es va fundar el 1317 fins 1837 en que els senyorius desaparegueren per llei. Senyors de la Pobla Llarga documentats: -          -Pere d’Espluges, el fundador. -          -Jaume d’Esplugues, nebot de Pere d’Esplugues. -          -Bernat d’Esplugues, el Donzell, fill de Jaume d’Esplugues. -          -Francesc d’Esplugues, l’Antic, fill de Bernat d’Esplugues. -          -Pere d’Esplugues, net de Francesc d’Esplugues. -          -Damiata Ferrer i Guillem Ramon d’Esplugu…

EL SENYORIU DE XIMÉN PÉREZ D’ESPLUGUES

Ximén Pérez Dionís d’Esplugues nasqué cap al 1587 o 1588. Era fill natural de Gaspar Andreu d’Esplugues i de la donzella Tola Aloya, criada de la casa de Gaspar Andreu que segons testimonis, fou forçada i violada pel senyor.
Ximén Pérez va ser legitimat, sent menor d’edat. La seua legitimació tingué lloc el 12 de febrer de 1604 a les corts generals davant del braç militar, que estigué tres dies deliberant sobre l’assumpte. Ximén es va casar amb Violant de Vilanova, la qual va exercir de procuradriu seua, no obstant, aquest matrimoni no va tindre fills.
A principis del 1611, quan el seu germà i senyor de la Pobla, Francesc Joan d’Esplugues estava ja molt malalt, les intrigues per fer-se amb el senyoriu de la Pobla, feia temps que havien començat. Ximén Pérez es trobava lluitant a Flandes quan el 22 de març, l’auditor del Reial Consell, Geroni Lleó, rebutjà la seua possible elecció sabedor de l’existència d’altres dos pretendents. Es tractava de Simeón Alegre i Miquel de Vich. Tant un c…