Passa al contingut principal

DATES CURIOSES DE JUNY

Arribem a juny, mes en el que els més menuts comencen a gaudir de l'estiu. A més, tenim moltes dates a rememorar de la nostra població durant aquest 700 anys d'història de la fundació.
Sabies que...
- El mes de juny de 1932, va tenir lloc la primera eixida de la banda, després de la seua reorganització en 1929, es va realitzar a xàtiva.
- El 3 de juny de 1889, es van entregar els seus estatuts de l'associació "El Compañerismo". Era una jornada cooperativa de consum amb 136 socis i el president Vicente Bruguete. A més, aquest mateix dia de 1907, va morir el pintor Josep Estruch.
- El 14 de juny de 1623, Gaspar Andreu Esplugues, durant el període en que el seu germà (Ximen Perez d'Esplugues) era senyor de la Pobla Llarga, protagonitzà un fet violent fruit del caràcter virulent d'aquella època.
- El 15 de juny de 1983, s'inaugurà la piscina municipal.
- El 21 de juny de 1921, mor el metge Lorenzo Santamaria, metge de capçalera a la Pobla Llarga de - principis de segle XX i que la Pobla li va dedicar un carrer, el conegut com a carretera de Manuel.
El 23 de juny de 1709, Lluís d'Esplugues redactava el seu últim testament davant de Cristòfol Aguilar, notari de la Pobla també exiliat. Lluís d'Esplugues va fer un codicil en el que incloïa a Manuela Esplugues i March en les seues donacions testamentàries.
- El 28 de juny de 1709, Lluís d'Esplugues va morir a la seua casa de Barcelona, acompanyat per Cristòfol Aguilar.
- El 31 de juny de 1911: el primer escut que va tenir la Pobla Llarga, aprovat en sesió ordinària de l'Ajuntament el 31/06/1911, estava "compuesto de armas de sus fundadores y señores los Esplugues, que son sembrado de lises de plata en campo de gules y las reales de Aragón en cuyo noble solar está Pobla Llarga; por timbre una roma de naranjos y una gavilla de arroz como principales producciones de su término, y por corona Real de la Monarquía de España a quien debe la abolición del señorio y hoy al tomar estas armas pertenece". Aquest escut podem veure'l als retaules de Sant Calixt dins de l'esglèsia de la Pobla Llarga.

Vos animen a tots a seguir participant d’aquest calendari de curiositats del nostre poble, i si teniu alguna data d’interès no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres per a participar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LOURDES BOÏGUES I CHORRO

Lourdes és una escriptora nascuda a Simat de la Valldigna (La Safor) el 1968. El seu gènere és fonamentalment la literatura infantil i juvenil i és llicenciada en Dret per la Universitat de València. Al llarg de la seua trajectòria ha rebut diversos premis i reconeixements com: -          - 2006. Premi Carmesina de narrativa infantil per “La taverna del Bandoler”. -          - 2007. Premi Enric Valor de narrativa juvenil per “El secret de Caterina Cremec”. -          - 2008. Premi Vicent Silvestre, per “La mascota que no existia”. -          - 2009. Premi Benvingut Oliver, per “El desenllaç”. -          - 2014. Ciutat Badalona de Narrativa i Narrativa Juvenil. El dia 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, Lourdes Boïgues ens farà la presentació del seu llibre “Fills de la Fam”, a les 19.30h, a la Biblioteca de la Pobla Llarga. Fills de la fam, és una novel·la històrica ambientada al Racó de la Pedrera, , un fictici indret de la contrada valenciana de la Valldigna on la postguerra també…

ELS SENYORS I EL SENYORIU DE LA POBLA LLARGA

En l’edat Mitjana i en l’Edat Moderna el senyoriu s’imposà com a unitat bàsica d’organització al regne de València. El senyoriu era cedit pel rei a un noble, com a recompensa pels serveis prestats, o bé per amistat, com és el cas de Pere d’Esplugues. Al rebre el senyoriu, el noble es convertia en vassall del rei i, a la vegada, era senyor amb jurisdicció quasi plena sobre els seus propis vassalls que li juraven fidelitat conforme als furs i privilegis del Regne de València. La Pobla fou un senyoriu durant uns 520 anys, des de que es va fundar el 1317 fins 1837 en que els senyorius desaparegueren per llei. Senyors de la Pobla Llarga documentats: -          -Pere d’Espluges, el fundador. -          -Jaume d’Esplugues, nebot de Pere d’Esplugues. -          -Bernat d’Esplugues, el Donzell, fill de Jaume d’Esplugues. -          -Francesc d’Esplugues, l’Antic, fill de Bernat d’Esplugues. -          -Pere d’Esplugues, net de Francesc d’Esplugues. -          -Damiata Ferrer i Guillem Ramon d’Esplugu…

EL SENYORIU DE XIMÉN PÉREZ D’ESPLUGUES

Ximén Pérez Dionís d’Esplugues nasqué cap al 1587 o 1588. Era fill natural de Gaspar Andreu d’Esplugues i de la donzella Tola Aloya, criada de la casa de Gaspar Andreu que segons testimonis, fou forçada i violada pel senyor.
Ximén Pérez va ser legitimat, sent menor d’edat. La seua legitimació tingué lloc el 12 de febrer de 1604 a les corts generals davant del braç militar, que estigué tres dies deliberant sobre l’assumpte. Ximén es va casar amb Violant de Vilanova, la qual va exercir de procuradriu seua, no obstant, aquest matrimoni no va tindre fills.
A principis del 1611, quan el seu germà i senyor de la Pobla, Francesc Joan d’Esplugues estava ja molt malalt, les intrigues per fer-se amb el senyoriu de la Pobla, feia temps que havien començat. Ximén Pérez es trobava lluitant a Flandes quan el 22 de març, l’auditor del Reial Consell, Geroni Lleó, rebutjà la seua possible elecció sabedor de l’existència d’altres dos pretendents. Es tractava de Simeón Alegre i Miquel de Vich. Tant un c…