Passa al contingut principal

DATES CURIOSES DE JUNY

Arribem a juny, mes en el que els més menuts comencen a gaudir de l'estiu. A més, tenim moltes dates a rememorar de la nostra població durant aquest 700 anys d'història de la fundació.
Sabies que...
- El mes de juny de 1932, va tenir lloc la primera eixida de la banda, després de la seua reorganització en 1929, es va realitzar a xàtiva.
- El 3 de juny de 1889, es van entregar els seus estatuts de l'associació "El Compañerismo". Era una jornada cooperativa de consum amb 136 socis i el president Vicente Bruguete. A més, aquest mateix dia de 1907, va morir el pintor Josep Estruch.
- El 14 de juny de 1623, Gaspar Andreu Esplugues, durant el període en que el seu germà (Ximen Perez d'Esplugues) era senyor de la Pobla Llarga, protagonitzà un fet violent fruit del caràcter virulent d'aquella època.
- El 15 de juny de 1983, s'inaugurà la piscina municipal.
- El 21 de juny de 1921, mor el metge Lorenzo Santamaria, metge de capçalera a la Pobla Llarga de - principis de segle XX i que la Pobla li va dedicar un carrer, el conegut com a carretera de Manuel.
El 23 de juny de 1709, Lluís d'Esplugues redactava el seu últim testament davant de Cristòfol Aguilar, notari de la Pobla també exiliat. Lluís d'Esplugues va fer un codicil en el que incloïa a Manuela Esplugues i March en les seues donacions testamentàries.
- El 28 de juny de 1709, Lluís d'Esplugues va morir a la seua casa de Barcelona, acompanyat per Cristòfol Aguilar.
- El 31 de juny de 1911: el primer escut que va tenir la Pobla Llarga, aprovat en sesió ordinària de l'Ajuntament el 31/06/1911, estava "compuesto de armas de sus fundadores y señores los Esplugues, que son sembrado de lises de plata en campo de gules y las reales de Aragón en cuyo noble solar está Pobla Llarga; por timbre una roma de naranjos y una gavilla de arroz como principales producciones de su término, y por corona Real de la Monarquía de España a quien debe la abolición del señorio y hoy al tomar estas armas pertenece". Aquest escut podem veure'l als retaules de Sant Calixt dins de l'esglèsia de la Pobla Llarga.

Vos animen a tots a seguir participant d’aquest calendari de curiositats del nostre poble, i si teniu alguna data d’interès no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres per a participar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SENYORIU DE XIMÉN PÉREZ D’ESPLUGUES

Ximén Pérez Dionís d’Esplugues nasqué cap al 1587 o 1588. Era fill natural de Gaspar Andreu d’Esplugues i de la donzella Tola Aloya, criada de la casa de Gaspar Andreu que segons testimonis, fou forçada i violada pel senyor.
Ximén Pérez va ser legitimat, sent menor d’edat. La seua legitimació tingué lloc el 12 de febrer de 1604 a les corts generals davant del braç militar, que estigué tres dies deliberant sobre l’assumpte. Ximén es va casar amb Violant de Vilanova, la qual va exercir de procuradriu seua, no obstant, aquest matrimoni no va tindre fills.
A principis del 1611, quan el seu germà i senyor de la Pobla, Francesc Joan d’Esplugues estava ja molt malalt, les intrigues per fer-se amb el senyoriu de la Pobla, feia temps que havien començat. Ximén Pérez es trobava lluitant a Flandes quan el 22 de març, l’auditor del Reial Consell, Geroni Lleó, rebutjà la seua possible elecció sabedor de l’existència d’altres dos pretendents. Es tractava de Simeón Alegre i Miquel de Vich. Tant un c…

EL SENYORIU D’ENRIC D’ESPLUGUES I MARCH

Enric d’Esplugues i March nasqué ja ben entrada la primera meitat del segle XVII. Era fill de Francesc March de Velasco i de Catherina Torrelles, filla de Serafina Esplugues. Casà en primer matrimoni amb Gernónima Peñaranda i de la seua unió nasqué Luis.
Forma part dels exèrcits del rei durant huit anys a l’antic estat de Milà. Quan tornà a Espanya, es queixà al rei d’haver consumit part de la seua hisenda en els combats i li sol·licità la concessió de l’hàbit de Montesa i la primera plaça de capità que hi haguera vacant.
A la mort de Gaspar Andreu d’Esplugues, el justícia ordinari de la ciutat de València declarà per sentència que Enric d’Esplugues i March de Torrelles era el legítim descendent dels Esplugues per a ocupar el senyoriu, ja que era nét de Serafina Esplugues.
Blas Villarrasa, fill de Flora i també nét de Serafina, presentà demanda contra Enric March sol·licitant el senyoriu, i encara que per sentència de 27 de febrer del 1655 se li reconeixia la legítima ascendència, no se …

El senyoriu de Gaspar Andreu d’Esplugues, fill

Gaspar Andreu d’Esplugues era el fill natural menut de Gaspar Andreu d’Esplugues. Es desconeix qui era sa mare.
Gaspar Andreu sol·licità al rei la seua legitimació, que li fou concedida el 1626 a les corts de Montsó, però com estava a Itàlia no se li expedí el privilegi, encara que, el 28 de juny del 1640 demanà constància documental. Casà amb Lluïsa Pasqual de Bonanza i no tingué descendència.
El 23 de juliol del 1627, demanà a la Reial Audiència per mig del seu procurador, el notari March Antoni Castillo, participar se en la querella que mantenien Ximén, Simeón i Torrelles, al·legant que tenia més dret que ells per ser fill de Gaspar Andreu. En agost Ximén censurà la intromissió de Gaspar, encara que la ingerència durà poc ja que Gaspar acabà retirant-se al poc de temps.
Molts anys abans de que Gaspar Andreu d’Esplugues, fill, prenguera possessió del senyoriu, participà en la guerra amb França, servint durant vint-i-dos anys en la guerra de Milà i d’Espanya. Succeí al seu germà Ximén a…