Passa al contingut principal

PRELIMINARS ALS FETS DE 1919

Al País Valencià, es produïren una sèrie de conflictes d'inspiració anarquista que culminaren l'any 1919. Des de feia ja temps existia a la Pobla malestar entre els obrers del camp i els augments cedits pels patrons no foren suficients.
Encara que sindicalistes i republicans donaren suport als camperols, la societat "Trabajadores del Campo" donà als seus socis llibertat de vot, i l'any 1919 les esquerres no obtingueren a la Pobla més que 168 vots en les eleccions generals i 16 en les provincials. El treballador poblatà, no obstant això, reaccionà amb una certa violència quan la fam el va obligar i els salaris no li arribaren per a mantenir cobertes les necessitats més bàsiques.
La Federació obrera "El Progreso" nasqué de les organitzacions obreres i de la "Juventud Republicana Radical de la Pobla". El reglament es modificà i posteriorment passà a denominar-se "Sociedad de los Trabajadores de Campo" i nasqué també l'any 1917 el "Centro de Sociedades Obreras Sociedad Trabajadores de Campo". El 1919 ja eren més de 700 afiliats i més de 300 dones pertanyien a la "Unión Femenina".
La situació anà empijorant entre obrers i propietaris i les rivalitats continuaren pel camí de les al·lusions personals. 
Amb l'objectiu de clausurar la societat obrera, els cacics provocaren desordres i culparen seguidament als obrers, la crispació al poble era general.
Patrons i cacics buscaren el major suport posible, intentat subornar al comandant de la Guàrdia Civil de manera infructuosa, demanant-li que permetres la provocació als obrers en la mateixa porta de la societat. Allí es dispararien uns tirs i la Guàrdia Civil faria la resta de la feina. El comandant no hi va accedir i al cap d'un temps fou traslladat. Amb l'arribada a la Pobla del nou cap de la Guàrdia Civil, Tomás Sanz Ayueba, els cacics trobaren el millor aliat a refrenar les activitats obreres.
Al poc de temps la vigilància del cap Sanz sobre els obrers era molt més estreta i intentà asfixiar-ne qualsevol manifestació per considerar-la contrària a l'ordre establert. Els procediments del cap van anar radicalitzant-se respecte als obrers i muntà una ronda especial amb la qual recorria el poble totes les nits amb l'alcalde, Arturo Llucián Jiménez, i dos guardes més. 
Patrons, cacics i autoritats comptaren també amb una altre aliat: el rector Vicente Rubiols Castelló, aquest va rebre en sa casa un anònim amenaçant-lo de mort i quan l'acabà de llegir va eixir al carrer cridant: "Me quieren matar los obreros ¡Si no existiera esa Sociedad no sucedería esto!. Lanònim va produir l'efecte esperat i a Rubiols no li passà res.
Els impediments posats als sindicalistes i la lluita dels obrers pels seus interessos no foren suficients perquè aquests desistiren, i a continuació aparegueren pel poble rumors que aquests tenien un pla d'assassinar l'alcalde, el jutge i el cap de la Guàrdia Civil.


Extret de Navarro i Sanchis, J.LI. (2003). La Pobla Llarga: Introducció a la seua història.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COM ES VA ARRIBAR ALS FETS DE 1919?

En arribar al segle XX es va marcar una diferència respecte a èpoques anteriors: els obrers i els treballadors del camp, gràcies als sindicats s’organitzaren i prengueren consciència que era possible fer front als patrons i  exigir millors condicions de treball. Açò suposà una etapa de nombroses protestes i vagues. La classe obrera estava formada per treballadors d’ideologia tant de dretes com d’esquerres. Per a eixir d’aquesta situació i millorar les seues condicions de vida els obrers s’agruparen, segons la seua finalitat, amb distints sindicats i societats que previsqueren fins acabar la Segona República. Aquestes societats foren: El Compañerismo: fundada el 1892 i tenia la seu al número 12 del carrer Nou. Es tractava d’una cooperativa de consum, amb tres o quatre treballadores que despatxaven de d’ultramarins fins a làmpades per a l’enllumenament públic. L’ajuntament solia abastir-se en aquesta societat, que desaparegué després de la Guerra Civil. El Sindicato Agrícola Sa

ELS PARENTS DE PERE D’ESPLUGUES

Pere d’Esplugues era fill de Bernat d’Esplugues i de Guillemona de Carcassona. A la seua mort, foren soterrats al Convent de Predicadors de València, on prèviament, Pere d’Esplugues havia manat construir una capella dedicada a Sant Pere i Sant Pau, que actualment continua en peu, encara que les tombes dels Esplugues han desaparegut degut a les contínues remodelacions que s’han fet, sobretot des de les desamortitzacions del segle XIX. Bernat d’Esplugues era fill de Ramon Guillem d’Esplugues i abans de contraure matrimoni amb Gillemona de Carcassona, casà en primeres núpcies amb na Guillema, de la que tingué tres fills: Bernat, Francesc i Guillemona. Serví al rei Jaume I d’Aragó en la zona de la Marina i com a reconeixement als seus serveis se li concediren diverses possessions a Gandia, Cullera, Vall de Gallinera i Alcalà de la Jovada i el compromís de nomenar batlle general del Regne de València al seu fill   primogènit Bernat. Amb motiu d’ampliar es seues rendes comprà l’alqueria

PERE D’ESPLUGUES

Pere d’Esplugues va nàixer a la parròquia de Sant Andreu de la ciutat de València i fou batejat en l’església del mateix nom en data incerta, potser a l’entorn del 1260. Morí el 16 de febrer del 1339 i fou soterrat a la capella de Sant Andreu de la Catedral de València. Actualment dita capella està dedicada al beat Jacinto de Castañeda i és la sexta de la girola, partint de la sagristia a mà dreta. En la paret dreta de la capella es troba la urna funerària de Pere d’Esplugues. Pere d’Esplugues, com la majoria de nobles de l’època, tenia diversos negocis. Un d’ells es coneix a través dels documents de Pere el Gran on apareix una carta de Ramon de Sant Leir, datada el 3 d’agost de 1285, en la que se li concedeix permís a Pere d’Esplugues per a extraure seixanta càrregues de pega del Regne de València amb destinació a Barcelona. El 1315 formava part d’una societat integrada pels llinatges més rellevants d’Alzira i Xàtiva com a Gonçal Sapata de Borja, Nadal i Jaume Miralles, Joan Mique