El dia de la manifestació, dones i xiquets s'uniren també a aquell espectacle improvisat, i l'expectació que es generà entre els veïns fou totalment inusual, sobretot per a aquelles hores de la nit. Amb ella, la premsa conservadora justificarà els fets que es produirien poc després i fent-se ressò de les versions oficials segons les quals els obrers anaven en manifestació tumultuosa amb propòsits revolucionaris, però la contradicció entre les mateixes versions conservadores era clara.
La manifestació fou una mesura de pressió perquè, al menys, per una vegada, es fera justícia, i una demostració de la unió dels treballadors contra els abusos dels cacics de torn.
La trama dels fets no fou ordida pels obrers, com insistia la premsa conservadora, sinó pels patrons i cacics, no sabem si des de feia temps o sobre la marxa dels esdeveniments.
Una vegada a la plaça, una comissió obrera es presentà davant del jutge municipal, Bautista Miñana Bolinches, li demanà que castigara a Sanz i li va exigir explicacions per l'actitud de l'alcalde. El jutge prompte l'entrevistà dient que això no era de la seua incumbència. En eixir trobaren l'alcalde, que contestà de la mateixa manera i avisà el cap de la Guàrdia Civil. La frustració obrera continuava. El cap Sanz, es presentà amenaçadorament enmig de la multitud i va demanar que deixaren pas a la força pública, al mateix temps que convidava a la gent a dissoldre's i va fer fugir a algunes dones i xiquets. Moments després començà el tiroteig.
Les portes de les cases es tancaren precipitadament mentre sonaven els tirs i la plaça quedà en pocs minuts buida de gent. La Guàrdia Civil ocupà l'ajuntament i els carrers quedaren en un silenci només trencat per tirs esporàdics que es feien des de distints cantons o finestres. Moltes persones es refugiaren en cases que no eren les seues i no les abandonaren fins l'endemà de matí. Ningú s'atrevia a anar pels carrers i foren moltes les famílies que passaren hores d'angoixa.
El tiroteig pareix que començà entre les 11 i les 11.30 de la nit i s'avisà des de telèfons particulars a la Guàrdia Civil d'Alzira, Castelló de la Ribera, Manuel i Carcaixent, a la qual demanaren ajuda urgent.
Extret de Navarro i Sanchis, J.LI. (2003). La Pobla Llarga: Introducció a la seua història.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada