Passa al contingut principal

JOSÉ CANALS: EL REPTE DE TROBAR-SE AMB LA PINTURA

Exposició retrospectiva: "Una vida per a la pintura"

Durant aquesta setmana, fins al divendres 2 de juny (de 10.00h a 13.00 i de 17.00 a 20.00h) estarà l'exposició d'aquest pintor poblatà, a la sala d'exposicions de la Casa de la Cultura de la Pobla Llarga.


José Canals, va néixer en setembre de 1930 i va morir als 80 anys. D'ofici era cap de Correus i Telègrafs de la Pobla Llarga.
Es quedà orfe de pare i mare ben prompte i les germanes del col·legi Santa Ana el criaren i li ensenyaren a pintar i preparar les operacions per a correus.
Ha pintat tota la vida, necessitava pintar tots els dies igual que respirar. Tot el que guanyava pintant ho tornava a invertir de nou amb més llenços, més marcs i més pintures. Durant la seua vida va participar per tot arreu amb moltes trobades de pintors.
La pintura per a Canals ha estat una constant investigació i retrobar-se amb ell mateix. Mentre investigava la llum en els paisatges estudiava a Sorolla i Alacreu, mentre investigava l'impressionisme descobria a Paul Cézanne.
La seua profunda religiositat la reflectia en quadres religiosos amb la tècnica del clarobscur i amb nombroses col·laboracions amb l'església del poble,
La pintura, la lectura i la música possiblement ens mostraven un Canals introvertit fins i tot amb la família.
A Canals era fàcil trobar-se'l per qualsevol carrer del poble pintant, doncs pintar a l'aire lliure és on més agust es trobava. Gaudia donant classes de pintura a xiquets i xiquetes ensenyant-los les técniques del dibuix al carbonet.
La jubilació no va ser cap obstacle per a seguir pintant, ni tampoc les malalties ni els últims dies de la seua vida. Va morir dibuixant al llit de l'hospital.
Volem agrair a la viuda de Canals, fills i amics que han cedit els seus quadres per a aquesta exposició, i animar-vos a tots a acudir i gaudir d'aquesta recopilació de quadres d'un pintor poblatà, ja que és una ocasió per a conèixer millor les obres que s'han creat a la Pobla Llarga.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COM ES VA ARRIBAR ALS FETS DE 1919?

En arribar al segle XX es va marcar una diferència respecte a èpoques anteriors: els obrers i els treballadors del camp, gràcies als sindicats s’organitzaren i prengueren consciència que era possible fer front als patrons i  exigir millors condicions de treball. Açò suposà una etapa de nombroses protestes i vagues. La classe obrera estava formada per treballadors d’ideologia tant de dretes com d’esquerres. Per a eixir d’aquesta situació i millorar les seues condicions de vida els obrers s’agruparen, segons la seua finalitat, amb distints sindicats i societats que previsqueren fins acabar la Segona República. Aquestes societats foren: El Compañerismo: fundada el 1892 i tenia la seu al número 12 del carrer Nou. Es tractava d’una cooperativa de consum, amb tres o quatre treballadores que despatxaven de d’ultramarins fins a làmpades per a l’enllumenament públic. L’ajuntament solia abastir-se en aquesta societat, que desaparegué després de la Guerra Civil. El Sindicato Agrícola Sa

ELS PARENTS DE PERE D’ESPLUGUES

Pere d’Esplugues era fill de Bernat d’Esplugues i de Guillemona de Carcassona. A la seua mort, foren soterrats al Convent de Predicadors de València, on prèviament, Pere d’Esplugues havia manat construir una capella dedicada a Sant Pere i Sant Pau, que actualment continua en peu, encara que les tombes dels Esplugues han desaparegut degut a les contínues remodelacions que s’han fet, sobretot des de les desamortitzacions del segle XIX. Bernat d’Esplugues era fill de Ramon Guillem d’Esplugues i abans de contraure matrimoni amb Gillemona de Carcassona, casà en primeres núpcies amb na Guillema, de la que tingué tres fills: Bernat, Francesc i Guillemona. Serví al rei Jaume I d’Aragó en la zona de la Marina i com a reconeixement als seus serveis se li concediren diverses possessions a Gandia, Cullera, Vall de Gallinera i Alcalà de la Jovada i el compromís de nomenar batlle general del Regne de València al seu fill   primogènit Bernat. Amb motiu d’ampliar es seues rendes comprà l’alqueria

PRELIMINARS ALS FETS DE 1919

Al País Valencià, es produïren una sèrie de conflictes d'inspiració anarquista que culminaren l'any 1919. Des de feia ja temps existia a la Pobla malestar entre els obrers del camp i els augments cedits pels patrons no foren suficients. Encara que sindicalistes i republicans donaren suport als camperols, la societat "Trabajadores del Campo" donà als seus socis llibertat de vot, i l'any 1919 les esquerres no obtingueren a la Pobla més que 168 vots en les eleccions generals i 16 en les provincials. El treballador poblatà, no obstant això, reaccionà amb una certa violència quan la fam el va obligar i els salaris no li arribaren per a mantenir cobertes les necessitats més bàsiques. La Federació obrera "El Progreso" nasqué de les organitzacions obreres i de la "Juventud Republicana Radical de la Pobla". El reglament es modificà i posteriorment passà a denominar-se "Sociedad de los Trabajadores de Campo" i nasqué també l'any 1917 e