Passa al contingut principal

EL MERCAT MUNICIPAL


Els mercats que hi hagué fins el segle XIX foren més bé de tipus ambulant. Pascual Madoz donava constància que a la Pobla el 1845 se celebrava un mercat poc concorregut els dilluns de cada setmana, on principalment es venien articles de primera necessitat.

Des de principis del segle XX s'utilitzà com a mercat públic fix l'antic hospital de la Divina Aurora, que estava adossat al temple parroquial, malgrat que aquest local no comptava amb les condicions higièniques i ventilació adequades. Aquest mercat s'utilitzà fins la década dels 50 del segle XX, a excpció del període de la Guerra Civil en que el temple parroquial fou utilitzat com a mercat públic.

En 1912, per tal de millorar la salut pública, l'ajuntament obligà a les parades de peix de la plaça Major que tancaren passades les 11 del matí, En 1921, ja estava en projecte la construcció d'un nou mercat municipal, però com sembla que anava per a llarg, el setembre d'aquest any es decidí reformar el local de la Divina Aurora i rehabilitar-lo com a mercat públic. El 1927 es tenia la intenció de situar el nou mercat als terrenys que el Baró de Santa Bárbara tenia adjacents al carrer Sant Vicent i el carrer de l'Estació (actualment carrer Muntanya), malgrat que als 40 es va decidir situar-lo al lloc que ocupa actualment. L'agost de 1943 l'antic local del mercat fou adquirit pel Sindicat de Regs en subhasta pública, amb la condició de deixar seguir utilitant-lo com a mercat fins que s'haguera construït el nou.

Les obres de l'actual mercat de Sant Pere s'iniciaren el febrer de 1947 en uns terrenys que havien sigut adquirits als hereus del Baró de Santa Bárbara, segons acords pres per l'ajuntament el 27 de febrer de 1943, el qual estava previst finalitzar el 1953.

En 1978, el mercat contava amb 8 punts de venda: 1 de fruites i verdures, 3 carnisseries, 2 pescateries i 2 ultramarins; no tenia cambra refrigeradora, però si comptava amb serveus d'inspecció de peses i mesures i d'inspecció sanitària. Un dia a la setmana es feia un mercat ambulant que tenia 6 llocs de venda.

Actualment el mercat tradicional poem visitar-lo els divendres al lloc habitual i els diumenges al polígon. A més el mercat de Sant Pere actualment hi ha una pescateria, 2 perruqueries, un bar, una modista i 3 tendes de roba.

Mercat divendres:



Mercat diumenge:




Extret de Navarro i Sanchis, J.LI. (2003). La Pobla Llarga: Introducció a la seua història.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

COM ES VA ARRIBAR ALS FETS DE 1919?

En arribar al segle XX es va marcar una diferència respecte a èpoques anteriors: els obrers i els treballadors del camp, gràcies als sindicats s’organitzaren i prengueren consciència que era possible fer front als patrons i  exigir millors condicions de treball. Açò suposà una etapa de nombroses protestes i vagues. La classe obrera estava formada per treballadors d’ideologia tant de dretes com d’esquerres. Per a eixir d’aquesta situació i millorar les seues condicions de vida els obrers s’agruparen, segons la seua finalitat, amb distints sindicats i societats que previsqueren fins acabar la Segona República. Aquestes societats foren: El Compañerismo: fundada el 1892 i tenia la seu al número 12 del carrer Nou. Es tractava d’una cooperativa de consum, amb tres o quatre treballadores que despatxaven de d’ultramarins fins a làmpades per a l’enllumenament públic. L’ajuntament solia abastir-se en aquesta societat, que desaparegué després de la Guerra Civil. El Sindicato Agrícola Sa

ELS PARENTS DE PERE D’ESPLUGUES

Pere d’Esplugues era fill de Bernat d’Esplugues i de Guillemona de Carcassona. A la seua mort, foren soterrats al Convent de Predicadors de València, on prèviament, Pere d’Esplugues havia manat construir una capella dedicada a Sant Pere i Sant Pau, que actualment continua en peu, encara que les tombes dels Esplugues han desaparegut degut a les contínues remodelacions que s’han fet, sobretot des de les desamortitzacions del segle XIX. Bernat d’Esplugues era fill de Ramon Guillem d’Esplugues i abans de contraure matrimoni amb Gillemona de Carcassona, casà en primeres núpcies amb na Guillema, de la que tingué tres fills: Bernat, Francesc i Guillemona. Serví al rei Jaume I d’Aragó en la zona de la Marina i com a reconeixement als seus serveis se li concediren diverses possessions a Gandia, Cullera, Vall de Gallinera i Alcalà de la Jovada i el compromís de nomenar batlle general del Regne de València al seu fill   primogènit Bernat. Amb motiu d’ampliar es seues rendes comprà l’alqueria

PRELIMINARS ALS FETS DE 1919

Al País Valencià, es produïren una sèrie de conflictes d'inspiració anarquista que culminaren l'any 1919. Des de feia ja temps existia a la Pobla malestar entre els obrers del camp i els augments cedits pels patrons no foren suficients. Encara que sindicalistes i republicans donaren suport als camperols, la societat "Trabajadores del Campo" donà als seus socis llibertat de vot, i l'any 1919 les esquerres no obtingueren a la Pobla més que 168 vots en les eleccions generals i 16 en les provincials. El treballador poblatà, no obstant això, reaccionà amb una certa violència quan la fam el va obligar i els salaris no li arribaren per a mantenir cobertes les necessitats més bàsiques. La Federació obrera "El Progreso" nasqué de les organitzacions obreres i de la "Juventud Republicana Radical de la Pobla". El reglament es modificà i posteriorment passà a denominar-se "Sociedad de los Trabajadores de Campo" i nasqué també l'any 1917 e