Passa al contingut principal

EDUCACIÓ I CULTURA A LA POBLA LLARGA

L'educació i la cultura són dos pilars fonamentals per a un correcte desenvolupament social actiu de qualsevol xiquet, ja que aquest camí el marcarà de per vida. L'ajuntament de la Pobla és conscient d'açó, per això proposa una sèrie d'iniciatives per fomentar aquestos dos punts.

L'educació és el procés d'ensenyament i aprenentatge d'una persona. L'educació, en el sentit més ampli, és qualsevol acte o l'experència que té un efecte formatiu en la ment, el caràcter o la capacitat física d'un individu. En un sentit tècnic, l'educació és el procés pel qual la societat transmet, de manera deliberada, organitzada i sistemàtica, els seus coneixements acumulats, aptituds i valors a les noves generacions. En canvi la cultura inclou tot el coneixement, art, les creences, la llei, la moral, la costum i tots els hàbits i habilitats adquirides per l'home no sols en la família, sinò també al ser part d'una societat com a membre que és. Per tots aquests motius es preten impulsar l'educació mitjançant la programació d'actes culturals als més menuts del nostre poble:

La Pobla teatre està pensada per a tots els públics, amb obres de diversa temàtica. Per als escolars hi han programades dos obres:

4 de maig-10.30h "GULLIVER" DE FORUN THEATRE & EDUCATION
Corre l'any 1699 i el jove Lemuel Gulliver, metge de professió, decideix navegar i viatjar a altres països en busca de fortuna...
Està destinat a alumnes de primaria.

17 de juny-19.30h "LA MARIA NO TÉ POR" BASAT EN EL LLIBRE DE DANI MIQUEL I FRANCESC GISBERT
Tot comença quan Maria se'n va a passar uns dies a ca l'avia, En una habitació molt fosca trobarà el llibre dels espentacriatures, els mostres que fan por als xiquets que es porten malament.
Per a tots els públics.

La Gala Educativa i La Pobla del Llibre/La Pobla Artesana, és el segon any que es celebren. En la Gala s'entreguen premis per rendiment acadèmic del curs anterior, també es donen els premis als guanyadors dels microrelats i es fa un homenatge a docents jubilats. En canvi, en la fira la cultura és la protagonista. Durant aquesta jornada es van realitzar activitats per al foment de la lectura, tallers de manualitats, activitats infatils, presentacions de llibres i venda de productes artesans. A la Pobla tenim molts veïns treballant de forma artesanal tot tipus de productes i amb aquesta fira poden ensenyar el que fan i com ho fan.


Ací teniu el conjunt d'estands que van conformar la fira. Per promoure la lectura, l'ajuntament regalà durant tot el dia un llibre per la compra de qualsevol producte en la fira. Aquest dia, també es va realitzar la presentació de dos llibres d'escriptores locals. El conjunt de tot açò dona com a resultat una de les jornades culturals més importants de tot l'any, on els xiquets tindran un paper fonamental.

L'escola de família és una iniciativa conjunta de les ampes i centres escolars de la Pobla Llarga. La presidenta d'aquesta associació és Marga Vizdomine i la secretaria Lidia Beltran. Ja està constituïda i pròximament començarem amb els primers esdeveniments, seran activitats per a les famílies.

Esperem que tots aquestos actes ajuden a generar interès per la cultura en els més menuts, ja que és un dels principals objectius d'aquest ajuntament.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LOURDES BOÏGUES I CHORRO

Lourdes és una escriptora nascuda a Simat de la Valldigna (La Safor) el 1968. El seu gènere és fonamentalment la literatura infantil i juvenil i és llicenciada en Dret per la Universitat de València. Al llarg de la seua trajectòria ha rebut diversos premis i reconeixements com: -          - 2006. Premi Carmesina de narrativa infantil per “La taverna del Bandoler”. -          - 2007. Premi Enric Valor de narrativa juvenil per “El secret de Caterina Cremec”. -          - 2008. Premi Vicent Silvestre, per “La mascota que no existia”. -          - 2009. Premi Benvingut Oliver, per “El desenllaç”. -          - 2014. Ciutat Badalona de Narrativa i Narrativa Juvenil. El dia 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, Lourdes Boïgues ens farà la presentació del seu llibre “Fills de la Fam”, a les 19.30h, a la Biblioteca de la Pobla Llarga. Fills de la fam, és una novel·la històrica ambientada al Racó de la Pedrera, , un fictici indret de la contrada valenciana de la Valldigna on la postguerra també…

ELS SENYORS I EL SENYORIU DE LA POBLA LLARGA

En l’edat Mitjana i en l’Edat Moderna el senyoriu s’imposà com a unitat bàsica d’organització al regne de València. El senyoriu era cedit pel rei a un noble, com a recompensa pels serveis prestats, o bé per amistat, com és el cas de Pere d’Esplugues. Al rebre el senyoriu, el noble es convertia en vassall del rei i, a la vegada, era senyor amb jurisdicció quasi plena sobre els seus propis vassalls que li juraven fidelitat conforme als furs i privilegis del Regne de València. La Pobla fou un senyoriu durant uns 520 anys, des de que es va fundar el 1317 fins 1837 en que els senyorius desaparegueren per llei. Senyors de la Pobla Llarga documentats: -          -Pere d’Espluges, el fundador. -          -Jaume d’Esplugues, nebot de Pere d’Esplugues. -          -Bernat d’Esplugues, el Donzell, fill de Jaume d’Esplugues. -          -Francesc d’Esplugues, l’Antic, fill de Bernat d’Esplugues. -          -Pere d’Esplugues, net de Francesc d’Esplugues. -          -Damiata Ferrer i Guillem Ramon d’Esplugu…

EL SENYORIU DE XIMÉN PÉREZ D’ESPLUGUES

Ximén Pérez Dionís d’Esplugues nasqué cap al 1587 o 1588. Era fill natural de Gaspar Andreu d’Esplugues i de la donzella Tola Aloya, criada de la casa de Gaspar Andreu que segons testimonis, fou forçada i violada pel senyor.
Ximén Pérez va ser legitimat, sent menor d’edat. La seua legitimació tingué lloc el 12 de febrer de 1604 a les corts generals davant del braç militar, que estigué tres dies deliberant sobre l’assumpte. Ximén es va casar amb Violant de Vilanova, la qual va exercir de procuradriu seua, no obstant, aquest matrimoni no va tindre fills.
A principis del 1611, quan el seu germà i senyor de la Pobla, Francesc Joan d’Esplugues estava ja molt malalt, les intrigues per fer-se amb el senyoriu de la Pobla, feia temps que havien començat. Ximén Pérez es trobava lluitant a Flandes quan el 22 de març, l’auditor del Reial Consell, Geroni Lleó, rebutjà la seua possible elecció sabedor de l’existència d’altres dos pretendents. Es tractava de Simeón Alegre i Miquel de Vich. Tant un c…