Ves al contingut principal

LES PUBLICACIONS PERIÒDIQUES A LA POBLA LLARGA (1928-2017)

Els mitjans de comunicació sempre han sigut anhelats i buscats pels ciutadans, És coneguda per tots l'expressió "la informació és poder", darrere d'aquesta frase s'amaga la finalitat de conèixer els fets, per tal de transmetre'ls. Al nostre poble, han estat plasmades al llarg del temps, unes publicacions dedicades a informar-nos i en definitiva, a trasmetre la vida quotidiana i els fets històrics que ens han conformat com a poble.

Com a publicació periòdica escrita en paper, tenim notícia d'un butlletí municipal editat per l'ajuntament a l'any 1928, on fonamentalment, es tractaven les notícies referent a l'ambit municipal.

Deixant a banda els programes de festes que quasi sempre s'han editat amv l'aplegada dels esdeveniments festius, cal donar constància de l'edició d'un periòdic quinzenal per l'any 1930-1931, anomenat ¡DESPERTAR! subtitulat "Periódico republicano defensor de los intereses de Puebla Larga". Eixia al carrer els dies 1 i 15 de cada mes i no coneguem la durada de la publicació. La línia editorial era clara i decidament republicana. Al periòdic col·laboren persone destacades pel seu liberalisme republicà, amb idees progresisstes, encara que la majoria firmaven amb pseudònims.

Passaren molts anys fins l'aparició d'una nova publicació periòdica al nostre poble, exactament va ser el desembre de 1970. La idea de sorgir d'un grup de gent jove que aleshores estava recollida al voltant de la O.J.E.. Era gent que podríem emmarcar en la generació dels anys 50. El nom del periòdic era TERRA NOSTRA. Cada pàgina era una obra artesanal, tot fet a mà fins el més mínim detall dels dibuixos.

Tornà a transcòrrer el temps i l'any 1979, donà llum una nova revista que es deia l'ESCARABAT, subtitulada "Revista satírica poblatana". El contingut alternà el to satíric i la informació seriosa.

En 1980 apareix el BUTLLETÍ D'INFORMACIÓ MUNICIPAL "LA POBLA", editat per l'ajuntament. El número zero ix al carrer en abril de 1980 i es publiquen 6 números normalitzats fins l'abril de 1981, després es canvia la fórmula i és substituït per uns fulls informatius sense que hi haja periodicita fixa.

També tenim que fer referència a una revista editada pel Comité Local de la Pobla Llarga del P.C.P.V. (Partit Comunista del País Valencià). El seu nom era TRIBUNA, el número zero apareix en juny de 1980. Evidentment, el contingut era manifestament partidista, però també es tractaren temes d'interés general.

En 1983, apareix el BUTLLETÍ D'INFORMACIÓ Municipal "Serratella", que pretenia donar informació de tots els temes importants, així com extractes del Ple Municipal. Van escollir aquest nom ja que calia trobar una denominació, que al llegir-la s'associara ràpidament a la Pobla i tenint en compte que la Serratella és l'indret més nostre, era un nom apropiat.

En 2005 torna el BUTLLETÍ D'INFORMACIÓ MUNICIPAL "BIM", on es tractaren tots els temes d'importància de la nostra població.

Per últim, aquest any, tindrem un nou BIM, anomenat també "SERRATELLA", per tal de rememorar aquella publicació dels anys 80 on, com sempre, tractarem tots els temes importants de la Pobla Llarga i es recolliran tots els esdeveniments que s'organitzen en honor als 700 anys de fundació del nostre poble. Serà una publicació trimestral, però diariament podeu visitar el nostre blog: lapoblallarga700.blogspot.com.es

Aquest blog, és un altre tipus de publicació més acord amb el temps que vivim, l'era de la informàtica, i setmanalment es publiquen noves entrades.

Esperem que tota aquesta informació siga útil per a tots els curiosos de l'evolució de tots els sectors del nostre poble, en aquest cas de les publicacions periòdiques.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

FESTES MAJORS I DE MOROS I CRISITANS LA POBLA LLARGA 2017

El mes de octubre va a arribar i amb ell, les Festes Majors i de Moros i Cristians de la Pobla Llarga, aquest any més especial encara pel 700 aniversari de la fundació de la població.  Aquestes en concret, han sigut unes festes variades, on les comparses de Moros i Cristians han sigut les protagonistes dels nostres carrers, però intentat que tots els poblatans i pobletanes sentiren el mateix esperit festiu.  El dia del Major (29/09/2017) es prepararen diverses activitats pensades en els majors de la Pobla Llarga i donarem reconeixent públic a aquells membres  del Centre de Jubilats que més anys estan associats i que al mateix temps, són els membres de major edat. Així mateix, han hagut diverses actuacions pensades en els més menuts:  el 30 de setembre es va realitzar el Mini-Escarabat Festival amb l’actuació de RAMONETS, tots els xiquets i xiquetes tenien que anar disfressats de rockers.  L’11 d’octubre realitzarem la III Edició “Petit Chef” de la mà de Mario Padial de la Dama Dolça i e…

ESCARABAT CICLISTA O ESCARABAT POBLATÀ?

És curiós con de vegades un mateix nom pot fer referència a diverses coses. Com l’escarabat, que a banda de ser un animal, és el mal nom de tots els poblatants com ja sabeu tots per que, però per refrescar-vos la memòria... fa uns anys, on està l’actual gasolinera hi havia una hermita, per tant la processó tenia que passar pel carrer vall per a arribar a ella. En tots el pobles, les processons tenien circuit circular, però a la Pobla Llarga únicament hi havia un carrer per a arribar a l’hermita, per tant, una vegada allí els poblatans pegaven mitja volta i tornaven pel carrer vall cap a l’església. Com que no es podia fer el recorregut de forma circular, de cara als forasters donava la sensació que anaven cap arrere, i com que els escarabats caminen així, d’aquesta tradició és d’on prové el nostre mal nom.

En canvi, un escarabat en ciclisme és el terme amb el que coneguem als ciclistes colombians. Aquest mal nom va sorgir en 1952 amb la creació de la Volta Ciclista de Colombia, popular…

LA SERRATELLA

Situació: La Serratella és una xicoteta formació muntanyenca que comparteixen els termes municipals de La Pobla Llarga i Carcaixent. Es situa a l'extrem de llevant del terme de La Pobla Llarga, a uns 1.000 metres de l'Estació, i al Sud del terme de Carcaixent, a un 2.500 metres de l'inici del seu nucli urbà.
Geologia: La serratella és un ramal solitari del Massís del Realenc (del qual es troba separat per un corredor d'uns 900 metres d'amplària), formació situada al llevant de la Serratella i que abasta els termes de Carcaixent, La Barraca d'Aigües Vives, Simat de la Valldigna, Barxeta, Rafelguaraf i la finca del Pinar dels Frares o del Realenc, d'on pren el seu nom. Geologicament aquesta formació va sorgir durant el Cretaci Superior, el període més modern de l'Era Secundària, ara fa d'això entre 105 i 75 milions d'anys, i està composada quasi exclusivament per roques calcàries, encara que també podem trobar calcita, la responsable de la formació…