Passa al contingut principal

LES PUBLICACIONS PERIÒDIQUES A LA POBLA LLARGA (1928-2017)

Els mitjans de comunicació sempre han sigut anhelats i buscats pels ciutadans, És coneguda per tots l'expressió "la informació és poder", darrere d'aquesta frase s'amaga la finalitat de conèixer els fets, per tal de transmetre'ls. Al nostre poble, han estat plasmades al llarg del temps, unes publicacions dedicades a informar-nos i en definitiva, a trasmetre la vida quotidiana i els fets històrics que ens han conformat com a poble.

Com a publicació periòdica escrita en paper, tenim notícia d'un butlletí municipal editat per l'ajuntament a l'any 1928, on fonamentalment, es tractaven les notícies referent a l'ambit municipal.

Deixant a banda els programes de festes que quasi sempre s'han editat amv l'aplegada dels esdeveniments festius, cal donar constància de l'edició d'un periòdic quinzenal per l'any 1930-1931, anomenat ¡DESPERTAR! subtitulat "Periódico republicano defensor de los intereses de Puebla Larga". Eixia al carrer els dies 1 i 15 de cada mes i no coneguem la durada de la publicació. La línia editorial era clara i decidament republicana. Al periòdic col·laboren persone destacades pel seu liberalisme republicà, amb idees progresisstes, encara que la majoria firmaven amb pseudònims.

Passaren molts anys fins l'aparició d'una nova publicació periòdica al nostre poble, exactament va ser el desembre de 1970. La idea de sorgir d'un grup de gent jove que aleshores estava recollida al voltant de la O.J.E.. Era gent que podríem emmarcar en la generació dels anys 50. El nom del periòdic era TERRA NOSTRA. Cada pàgina era una obra artesanal, tot fet a mà fins el més mínim detall dels dibuixos.

Tornà a transcòrrer el temps i l'any 1979, donà llum una nova revista que es deia l'ESCARABAT, subtitulada "Revista satírica poblatana". El contingut alternà el to satíric i la informació seriosa.

En 1980 apareix el BUTLLETÍ D'INFORMACIÓ MUNICIPAL "LA POBLA", editat per l'ajuntament. El número zero ix al carrer en abril de 1980 i es publiquen 6 números normalitzats fins l'abril de 1981, després es canvia la fórmula i és substituït per uns fulls informatius sense que hi haja periodicita fixa.

També tenim que fer referència a una revista editada pel Comité Local de la Pobla Llarga del P.C.P.V. (Partit Comunista del País Valencià). El seu nom era TRIBUNA, el número zero apareix en juny de 1980. Evidentment, el contingut era manifestament partidista, però també es tractaren temes d'interés general.

En 1983, apareix el BUTLLETÍ D'INFORMACIÓ Municipal "Serratella", que pretenia donar informació de tots els temes importants, així com extractes del Ple Municipal. Van escollir aquest nom ja que calia trobar una denominació, que al llegir-la s'associara ràpidament a la Pobla i tenint en compte que la Serratella és l'indret més nostre, era un nom apropiat.

En 2005 torna el BUTLLETÍ D'INFORMACIÓ MUNICIPAL "BIM", on es tractaren tots els temes d'importància de la nostra població.

Per últim, aquest any, tindrem un nou BIM, anomenat també "SERRATELLA", per tal de rememorar aquella publicació dels anys 80 on, com sempre, tractarem tots els temes importants de la Pobla Llarga i es recolliran tots els esdeveniments que s'organitzen en honor als 700 anys de fundació del nostre poble. Serà una publicació trimestral, però diariament podeu visitar el nostre blog: lapoblallarga700.blogspot.com.es

Aquest blog, és un altre tipus de publicació més acord amb el temps que vivim, l'era de la informàtica, i setmanalment es publiquen noves entrades.

Esperem que tota aquesta informació siga útil per a tots els curiosos de l'evolució de tots els sectors del nostre poble, en aquest cas de les publicacions periòdiques.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL FERROCARRIL A LA POBLA LLARGA:

Com tots sabeu, a partir del 30 de novembre realitzarem a la Pobla Llarga una exposició de maquetes de tren, i per posar-nos en context, durant els propers dies introduirem una sèrie d’entrades al blog per a ser conscients de la revolució que va suposar per a la nostra població l’arribada del ferrocarril. A partir de la inauguració del primer ferrocarril del món, en 1825, tant a Espanya com a altres països es feren nombroses projectes dels quals nomes uns quants arribaren a dur-se a terme. Un d’aquests, seria presentat per l’anglès Wole per a construir un ferrocarril entre Madrid i València; la concessió de la línia s’atorgà el 12 de juliol de 1845, però la societat durà poc i es va dissoldre al poc de temps. S’hagué d’esperar als anys 1850-1851 perquè José Campo, director de la societat Valenciana de Foment, comprara a Próspero Walney la concessió de l tram de ferrocarril del Grau de València a Xàtiva, tram que més endavant seria l’eix central de la Societat de Ferrocarrils d’Almansa, …

EL CASC URBÀ A LA POBLA LLARGA:

Situació i extensió: El casc urbà està situat està entre els 39º 15” de latitud nord i els 3º 7” de longitud est del meridià de Madrid, segons antiga mesurament dels anys 50; o longitud 0º 28’ 37” oest del meridià de Greenwich i latitud 39º 5’ 10” nord, segons mesuraments actuals. L’altitud mesurada on es creuen els paral·lels 39º 5’ 10” de latitud nord i 3º 12’ 45” del meridià de Madrid és de 29 metres sobre el nivell de la Mediterrània a Alacant.. Es troba assentat en direcció est-oest, carretera de l’estació a Castelló de la Ribera (carretera de Sumacàrcer) i nord-sud, carretera de Silla a Xàtiva, antiga 3320 i actual CV-41, i a l’oest del barranc de Barxeta. Un altre eix important del casc urbà és el format pels carrers Nou i Muntanya. La Pobla es troba a una distància de 45 quilòmetres al sud de València. Evolució del casc urbà: L’eix principal de la Pobla sempre ha estat el carrer Major, on es construïren les primeres cases i després el carrer Nou. A finals del XVIII, el casc urbà segu…

EL LLARG I COSTOS CAMÍ PER ACONSEGUIR L’ESTACIÓ DE LA POBLA:

El 20 de desembre de 1854 fou el gran dia de la inauguració i benedicció oficial del ferrocarril del Grau de València a Xàtiva. Aquest primer viatge fou conduit per Federico Cardenal i la màquina que encapçalava el tren portava el nom de la Setabense. Tot quedà perfecte i el viatge fou un èxit, però els poblatans no participaren d’aquesta alegria. Els trens tenien parades a Alzira, Carcaixent, Manuel i Xàtiva, però passaven la Pobla de llarg, ja que no tenia estació. Començava així una llarga lluita per aconseguir l’estació. Després d’un any de peticions veïnals, seria la pressió dels comerciants i els propietaris del terme la que donaria impuls al projecte. Uns i altres convocaren Junta General i en 1856 es reuniren per discutir i per tractar sobre la construcció d’una estació de ferrocarril a la Pobla.
En aquesta junta es nomenà una comissió per a tractar del tema amb el director gerent de la societat del ferrocarril i obtenir així el corresponent permís per a la tan desitjada estac…