Un viatge per l'època foral: aquesta comença amb la conquesta del Regne de València (s. XIII) i acaba amb la derrota d'Almansa i la supressió del Furs Valencians (s. XVIII). Malgrat les pèrdues que el pas del temps ha produït en el seu patrimoni històric artístic, la Pobla encara conserva mostres d'aquesta època. A continuació, i durant les properes entrades al blog, anem a exposar un itinerari bàsic que ens ajudará a apropar-nos a la història de les manifestacions artístiques del nostre poble.
La creu del terme:
Es anomenada també la creu del cementiri on va romandre des del trasllat del seu emplaçament original fins l'actual, a principi del segle XX. Actualment hi ha una rèplica al cementiri municipal i es conserva l'original a la sala d'exposicions de la Casa de la Cultura Enric Valor de la Pobla Llarga.
"Es tracta d'una creu de pedra arenosa de 98 cm d'alçada per 87 cm d'amplària que s'encarama en l'alt d'una columna cilíndrica també de pedra de 250 cm d'alçada. Una de les cares representa una Mare de Déu amb les seues mans juntes i en cap cenyit per una corona. L'altra cara l'ocupa Jesucrist crucificat. El seu estil és gotic amb notables influències romàniques.
Les dades més antigues es remunten a l'any 1323 en que es fa possible referència a ella en un document de partició de termes entre les viles de Xàtiva i Alzira, on es diu 'la torre apellada Torre Formosa on solia estar una creu', després un altre punt del document 'primerament seia feta una creu en la dita Torre Formosa en aquell lloch on yo de manament faré la senyal de la creu.' És a dir, en anterioritat a 1323 existia una creu que va desaparèixer en algun moment, i en dit any es mana que suga col·locada una altra per a substituir-la".
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada