Ves al contingut principal

8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

En nombrosos països, el 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona, instaurat per l'ONU en 1975. Originalment es tractava de reclamar la igualtat per a la dona treballadora, en el context de la revolució industrial. Actualment el paper de la dona en la societat.


Es celebra aquest dia, ja que el març de 1857, en el marc de la revolució industrial, moltes dones eixiren al carrer de Nova York a protestar sobre les míseres condicions en les que treballaven en el sector tèxtil. El 28 de febrer de 1909 es va celebrar en EEUU el primer Dia Nacional de la Dona, que sols va tindre seguiment a Nova York i Chicago. Un any més tard, en 1910, acudiren més de 100 dones de 27 nacionalitats diferents a la 'II Conferència Internacional de Dones Socialistes celebrada en Copenhague', per reivindicar els drets de les dones i per ajudar a conseguir el sufragi universal. A banda, el 8 de març es demana igualtat de drets per a totes les persones, siguen del sexe que siguen. A més, els últims anys es reclama també la igualtat salarial en el mercat laboral per les dones respecte als homes. També s'uneix la condemna per violència de gènere, encara present a la nostra societat.

Un element representatiu  d'aquest dia és el color morat, conegut com signe de la reivindicació que transmet aquesta data, elegit com emblema de la lluita feminista i es relaciona amb la dona i la igualtat de sexe.

A més a més, el 8 de març també es rememora a aquelles dones que han sigut importants en la història de la humanitat, entre elles Juana de Arco (combatent francesa), Virginia Wolf (pintora), Teresa de Calcuta (missionera) o Marie Curie (científica). I ara ens centrarem en les dones del nostre poble, més concretament en l'associació TYRIUS (Associació Valenciana d'Ames de Casa i Consumidors), que en la Pobla Llarga va ser fundada fa més de 40 anys per Teresa Molina, Lola Sancho y Ángeles Fábregues entre altres. Entre els seus fins destaquem la promoció, suport, informació i formació de la dona, sent un dels principals objectius la protecció i la defensa de les dones. En l'actualitat aquesta associació està presidida per Matilde Moreno, desde fa 15 anys. Realitzen diversos actes durant l'any però hui, i per celebrar el Dia de la Dona, tindrá lloc un dinar a la Casa de la Joventud.

Tenim un gran deute amb totes aquestes dones que han lluitat de valent per a conseguir  tots els drets i igualtats que a dia de hui les dones tenim. Si eres dona, no deixes que et facen de menys pel simple fet de ser dona. Si eres home, no consentes que ho facen, tots som persones i tots tenim el dret a la igualtat en tots els àmbits de la vida.

Dia 8 de març, Dia de la Dona, sigues el que vulgues ser.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

FESTES MAJORS I DE MOROS I CRISITANS LA POBLA LLARGA 2017

El mes de octubre va a arribar i amb ell, les Festes Majors i de Moros i Cristians de la Pobla Llarga, aquest any més especial encara pel 700 aniversari de la fundació de la població.  Aquestes en concret, han sigut unes festes variades, on les comparses de Moros i Cristians han sigut les protagonistes dels nostres carrers, però intentat que tots els poblatans i pobletanes sentiren el mateix esperit festiu.  El dia del Major (29/09/2017) es prepararen diverses activitats pensades en els majors de la Pobla Llarga i donarem reconeixent públic a aquells membres  del Centre de Jubilats que més anys estan associats i que al mateix temps, són els membres de major edat. Així mateix, han hagut diverses actuacions pensades en els més menuts:  el 30 de setembre es va realitzar el Mini-Escarabat Festival amb l’actuació de RAMONETS, tots els xiquets i xiquetes tenien que anar disfressats de rockers.  L’11 d’octubre realitzarem la III Edició “Petit Chef” de la mà de Mario Padial de la Dama Dolça i e…

EL FERROCARRIL A LA POBLA LLARGA:

Com tots sabeu, a partir del 30 de novembre realitzarem a la Pobla Llarga una exposició de maquetes de tren, i per posar-nos en context, durant els propers dies introduirem una sèrie d’entrades al blog per a ser conscients de la revolució que va suposar per a la nostra població l’arribada del ferrocarril. A partir de la inauguració del primer ferrocarril del món, en 1825, tant a Espanya com a altres països es feren nombroses projectes dels quals nomes uns quants arribaren a dur-se a terme. Un d’aquests, seria presentat per l’anglès Wole per a construir un ferrocarril entre Madrid i València; la concessió de la línia s’atorgà el 12 de juliol de 1845, però la societat durà poc i es va dissoldre al poc de temps. S’hagué d’esperar als anys 1850-1851 perquè José Campo, director de la societat Valenciana de Foment, comprara a Próspero Walney la concessió de l tram de ferrocarril del Grau de València a Xàtiva, tram que més endavant seria l’eix central de la Societat de Ferrocarrils d’Almansa, …

EL CASC URBÀ A LA POBLA LLARGA:

Situació i extensió: El casc urbà està situat està entre els 39º 15” de latitud nord i els 3º 7” de longitud est del meridià de Madrid, segons antiga mesurament dels anys 50; o longitud 0º 28’ 37” oest del meridià de Greenwich i latitud 39º 5’ 10” nord, segons mesuraments actuals. L’altitud mesurada on es creuen els paral·lels 39º 5’ 10” de latitud nord i 3º 12’ 45” del meridià de Madrid és de 29 metres sobre el nivell de la Mediterrània a Alacant.. Es troba assentat en direcció est-oest, carretera de l’estació a Castelló de la Ribera (carretera de Sumacàrcer) i nord-sud, carretera de Silla a Xàtiva, antiga 3320 i actual CV-41, i a l’oest del barranc de Barxeta. Un altre eix important del casc urbà és el format pels carrers Nou i Muntanya. La Pobla es troba a una distància de 45 quilòmetres al sud de València. Evolució del casc urbà: L’eix principal de la Pobla sempre ha estat el carrer Major, on es construïren les primeres cases i després el carrer Nou. A finals del XVIII, el casc urbà segu…