Passa al contingut principal

8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

En nombrosos països, el 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona, instaurat per l'ONU en 1975. Originalment es tractava de reclamar la igualtat per a la dona treballadora, en el context de la revolució industrial. Actualment el paper de la dona en la societat.


Es celebra aquest dia, ja que el març de 1857, en el marc de la revolució industrial, moltes dones eixiren al carrer de Nova York a protestar sobre les míseres condicions en les que treballaven en el sector tèxtil. El 28 de febrer de 1909 es va celebrar en EEUU el primer Dia Nacional de la Dona, que sols va tindre seguiment a Nova York i Chicago. Un any més tard, en 1910, acudiren més de 100 dones de 27 nacionalitats diferents a la 'II Conferència Internacional de Dones Socialistes celebrada en Copenhague', per reivindicar els drets de les dones i per ajudar a conseguir el sufragi universal. A banda, el 8 de març es demana igualtat de drets per a totes les persones, siguen del sexe que siguen. A més, els últims anys es reclama també la igualtat salarial en el mercat laboral per les dones respecte als homes. També s'uneix la condemna per violència de gènere, encara present a la nostra societat.

Un element representatiu  d'aquest dia és el color morat, conegut com signe de la reivindicació que transmet aquesta data, elegit com emblema de la lluita feminista i es relaciona amb la dona i la igualtat de sexe.

A més a més, el 8 de març també es rememora a aquelles dones que han sigut importants en la història de la humanitat, entre elles Juana de Arco (combatent francesa), Virginia Wolf (pintora), Teresa de Calcuta (missionera) o Marie Curie (científica). I ara ens centrarem en les dones del nostre poble, més concretament en l'associació TYRIUS (Associació Valenciana d'Ames de Casa i Consumidors), que en la Pobla Llarga va ser fundada fa més de 40 anys per Teresa Molina, Lola Sancho y Ángeles Fábregues entre altres. Entre els seus fins destaquem la promoció, suport, informació i formació de la dona, sent un dels principals objectius la protecció i la defensa de les dones. En l'actualitat aquesta associació està presidida per Matilde Moreno, desde fa 15 anys. Realitzen diversos actes durant l'any però hui, i per celebrar el Dia de la Dona, tindrá lloc un dinar a la Casa de la Joventud.

Tenim un gran deute amb totes aquestes dones que han lluitat de valent per a conseguir  tots els drets i igualtats que a dia de hui les dones tenim. Si eres dona, no deixes que et facen de menys pel simple fet de ser dona. Si eres home, no consentes que ho facen, tots som persones i tots tenim el dret a la igualtat en tots els àmbits de la vida.

Dia 8 de març, Dia de la Dona, sigues el que vulgues ser.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL SENYORIU DE XIMÉN PÉREZ D’ESPLUGUES

Ximén Pérez Dionís d’Esplugues nasqué cap al 1587 o 1588. Era fill natural de Gaspar Andreu d’Esplugues i de la donzella Tola Aloya, criada de la casa de Gaspar Andreu que segons testimonis, fou forçada i violada pel senyor.
Ximén Pérez va ser legitimat, sent menor d’edat. La seua legitimació tingué lloc el 12 de febrer de 1604 a les corts generals davant del braç militar, que estigué tres dies deliberant sobre l’assumpte. Ximén es va casar amb Violant de Vilanova, la qual va exercir de procuradriu seua, no obstant, aquest matrimoni no va tindre fills.
A principis del 1611, quan el seu germà i senyor de la Pobla, Francesc Joan d’Esplugues estava ja molt malalt, les intrigues per fer-se amb el senyoriu de la Pobla, feia temps que havien començat. Ximén Pérez es trobava lluitant a Flandes quan el 22 de març, l’auditor del Reial Consell, Geroni Lleó, rebutjà la seua possible elecció sabedor de l’existència d’altres dos pretendents. Es tractava de Simeón Alegre i Miquel de Vich. Tant un c…

EL SENYORIU D’ENRIC D’ESPLUGUES I MARCH

Enric d’Esplugues i March nasqué ja ben entrada la primera meitat del segle XVII. Era fill de Francesc March de Velasco i de Catherina Torrelles, filla de Serafina Esplugues. Casà en primer matrimoni amb Gernónima Peñaranda i de la seua unió nasqué Luis.
Forma part dels exèrcits del rei durant huit anys a l’antic estat de Milà. Quan tornà a Espanya, es queixà al rei d’haver consumit part de la seua hisenda en els combats i li sol·licità la concessió de l’hàbit de Montesa i la primera plaça de capità que hi haguera vacant.
A la mort de Gaspar Andreu d’Esplugues, el justícia ordinari de la ciutat de València declarà per sentència que Enric d’Esplugues i March de Torrelles era el legítim descendent dels Esplugues per a ocupar el senyoriu, ja que era nét de Serafina Esplugues.
Blas Villarrasa, fill de Flora i també nét de Serafina, presentà demanda contra Enric March sol·licitant el senyoriu, i encara que per sentència de 27 de febrer del 1655 se li reconeixia la legítima ascendència, no se …

El senyoriu de Gaspar Andreu d’Esplugues, fill

Gaspar Andreu d’Esplugues era el fill natural menut de Gaspar Andreu d’Esplugues. Es desconeix qui era sa mare.
Gaspar Andreu sol·licità al rei la seua legitimació, que li fou concedida el 1626 a les corts de Montsó, però com estava a Itàlia no se li expedí el privilegi, encara que, el 28 de juny del 1640 demanà constància documental. Casà amb Lluïsa Pasqual de Bonanza i no tingué descendència.
El 23 de juliol del 1627, demanà a la Reial Audiència per mig del seu procurador, el notari March Antoni Castillo, participar se en la querella que mantenien Ximén, Simeón i Torrelles, al·legant que tenia més dret que ells per ser fill de Gaspar Andreu. En agost Ximén censurà la intromissió de Gaspar, encara que la ingerència durà poc ja que Gaspar acabà retirant-se al poc de temps.
Molts anys abans de que Gaspar Andreu d’Esplugues, fill, prenguera possessió del senyoriu, participà en la guerra amb França, servint durant vint-i-dos anys en la guerra de Milà i d’Espanya. Succeí al seu germà Ximén a…