Passa al contingut principal

8 DE MARÇ, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA

En nombrosos països, el 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona, instaurat per l'ONU en 1975. Originalment es tractava de reclamar la igualtat per a la dona treballadora, en el context de la revolució industrial. Actualment el paper de la dona en la societat.


Es celebra aquest dia, ja que el març de 1857, en el marc de la revolució industrial, moltes dones eixiren al carrer de Nova York a protestar sobre les míseres condicions en les que treballaven en el sector tèxtil. El 28 de febrer de 1909 es va celebrar en EEUU el primer Dia Nacional de la Dona, que sols va tindre seguiment a Nova York i Chicago. Un any més tard, en 1910, acudiren més de 100 dones de 27 nacionalitats diferents a la 'II Conferència Internacional de Dones Socialistes celebrada en Copenhague', per reivindicar els drets de les dones i per ajudar a conseguir el sufragi universal. A banda, el 8 de març es demana igualtat de drets per a totes les persones, siguen del sexe que siguen. A més, els últims anys es reclama també la igualtat salarial en el mercat laboral per les dones respecte als homes. També s'uneix la condemna per violència de gènere, encara present a la nostra societat.

Un element representatiu  d'aquest dia és el color morat, conegut com signe de la reivindicació que transmet aquesta data, elegit com emblema de la lluita feminista i es relaciona amb la dona i la igualtat de sexe.

A més a més, el 8 de març també es rememora a aquelles dones que han sigut importants en la història de la humanitat, entre elles Juana de Arco (combatent francesa), Virginia Wolf (pintora), Teresa de Calcuta (missionera) o Marie Curie (científica). I ara ens centrarem en les dones del nostre poble, més concretament en l'associació TYRIUS (Associació Valenciana d'Ames de Casa i Consumidors), que en la Pobla Llarga va ser fundada fa més de 40 anys per Teresa Molina, Lola Sancho y Ángeles Fábregues entre altres. Entre els seus fins destaquem la promoció, suport, informació i formació de la dona, sent un dels principals objectius la protecció i la defensa de les dones. En l'actualitat aquesta associació està presidida per Matilde Moreno, desde fa 15 anys. Realitzen diversos actes durant l'any però hui, i per celebrar el Dia de la Dona, tindrá lloc un dinar a la Casa de la Joventud.

Tenim un gran deute amb totes aquestes dones que han lluitat de valent per a conseguir  tots els drets i igualtats que a dia de hui les dones tenim. Si eres dona, no deixes que et facen de menys pel simple fet de ser dona. Si eres home, no consentes que ho facen, tots som persones i tots tenim el dret a la igualtat en tots els àmbits de la vida.

Dia 8 de març, Dia de la Dona, sigues el que vulgues ser.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

EL FERROCARRIL A LA POBLA LLARGA:

Com tots sabeu, a partir del 30 de novembre realitzarem a la Pobla Llarga una exposició de maquetes de tren, i per posar-nos en context, durant els propers dies introduirem una sèrie d’entrades al blog per a ser conscients de la revolució que va suposar per a la nostra població l’arribada del ferrocarril. A partir de la inauguració del primer ferrocarril del món, en 1825, tant a Espanya com a altres països es feren nombroses projectes dels quals nomes uns quants arribaren a dur-se a terme. Un d’aquests, seria presentat per l’anglès Wole per a construir un ferrocarril entre Madrid i València; la concessió de la línia s’atorgà el 12 de juliol de 1845, però la societat durà poc i es va dissoldre al poc de temps. S’hagué d’esperar als anys 1850-1851 perquè José Campo, director de la societat Valenciana de Foment, comprara a Próspero Walney la concessió de l tram de ferrocarril del Grau de València a Xàtiva, tram que més endavant seria l’eix central de la Societat de Ferrocarrils d’Almansa, …

EL CASC URBÀ A LA POBLA LLARGA:

Situació i extensió: El casc urbà està situat està entre els 39º 15” de latitud nord i els 3º 7” de longitud est del meridià de Madrid, segons antiga mesurament dels anys 50; o longitud 0º 28’ 37” oest del meridià de Greenwich i latitud 39º 5’ 10” nord, segons mesuraments actuals. L’altitud mesurada on es creuen els paral·lels 39º 5’ 10” de latitud nord i 3º 12’ 45” del meridià de Madrid és de 29 metres sobre el nivell de la Mediterrània a Alacant.. Es troba assentat en direcció est-oest, carretera de l’estació a Castelló de la Ribera (carretera de Sumacàrcer) i nord-sud, carretera de Silla a Xàtiva, antiga 3320 i actual CV-41, i a l’oest del barranc de Barxeta. Un altre eix important del casc urbà és el format pels carrers Nou i Muntanya. La Pobla es troba a una distància de 45 quilòmetres al sud de València. Evolució del casc urbà: L’eix principal de la Pobla sempre ha estat el carrer Major, on es construïren les primeres cases i després el carrer Nou. A finals del XVIII, el casc urbà segu…

EL LLARG I COSTOS CAMÍ PER ACONSEGUIR L’ESTACIÓ DE LA POBLA:

El 20 de desembre de 1854 fou el gran dia de la inauguració i benedicció oficial del ferrocarril del Grau de València a Xàtiva. Aquest primer viatge fou conduit per Federico Cardenal i la màquina que encapçalava el tren portava el nom de la Setabense. Tot quedà perfecte i el viatge fou un èxit, però els poblatans no participaren d’aquesta alegria. Els trens tenien parades a Alzira, Carcaixent, Manuel i Xàtiva, però passaven la Pobla de llarg, ja que no tenia estació. Començava així una llarga lluita per aconseguir l’estació. Després d’un any de peticions veïnals, seria la pressió dels comerciants i els propietaris del terme la que donaria impuls al projecte. Uns i altres convocaren Junta General i en 1856 es reuniren per discutir i per tractar sobre la construcció d’una estació de ferrocarril a la Pobla.
En aquesta junta es nomenà una comissió per a tractar del tema amb el director gerent de la societat del ferrocarril i obtenir així el corresponent permís per a la tan desitjada estac…