Ves al contingut principal

Logotip 700 aniversari


Volem aprofitar aquest espai per presentar-vos oficialment el logotip del ajuntament durant aquest exercici, per commemorar el nostre 700 aniversari. A continuació s’adjunta un vídeo on es veu que és el pont de l’ase el que ha inspirat el logotip:
Com tots sabeu, el pont de l’Ase es troba només començar el Camí d’Oronyer que naix quasi a la fi del Camí de Monflorit. Es situa al mig del llit del caixer del barranc de Barxeta.
Es una de les restes més antigues de l’escàs patrimoni cultural del nostre poble, que continua resistint les crescudes del Barranc de Barxeta.  Cal imaginar que originalment tindria més arcs i terraplens laterals elevats, per ajudar a combatre el fort desnivell del caixer del barranc.
El significat del seu nom representa un ase (“asno” en castellà). La paraula ase s’utilitzava molt més en valencià antic però actualment l’hem substituït per burro. Així, el propi nom ens mostra una certa antiguitat.
S’ha divagat molt sobre la data de la construcció del pont. Degut a la seua situació, el corrent d’aigua obligadament s’havia de travessar, es considera que el primer pontet de fusta o passarel·la que hi havia en la línia recta que unia el camí de Sant Joanet amb la recta de l’Hort del Corralot era musulmà, y per la seua fragilitat va haver de ser substituït. El que ja no sabem és si el desviament del camí ramader i la construcció del Pont de l’Ase encara es va fer en època àrab o ja es va realitzar en l’època cristiana, es a dir, a partir de 1240.
Si el pont de l’Ase fóra àrab, seria junt a l’alqueria de les Cases d’Esbrí, la resta més antiga de la Pobla Llarga. Si el pont fóra cristià, seria contemporani de la Creu del Terme i el Crist Gòtic.
Independentment del moment de la seua construcció, tenim molta sort de seguir conservant  aquesta resta tan valuosa del nostre reduït patrimoni i cal protegir-lo i garantir la seua supervivència per a que futures generacions també tinguen la sort de contemplar-lo.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

FESTES MAJORS I DE MOROS I CRISITANS LA POBLA LLARGA 2017

El mes de octubre va a arribar i amb ell, les Festes Majors i de Moros i Cristians de la Pobla Llarga, aquest any més especial encara pel 700 aniversari de la fundació de la població.  Aquestes en concret, han sigut unes festes variades, on les comparses de Moros i Cristians han sigut les protagonistes dels nostres carrers, però intentat que tots els poblatans i pobletanes sentiren el mateix esperit festiu.  El dia del Major (29/09/2017) es prepararen diverses activitats pensades en els majors de la Pobla Llarga i donarem reconeixent públic a aquells membres  del Centre de Jubilats que més anys estan associats i que al mateix temps, són els membres de major edat. Així mateix, han hagut diverses actuacions pensades en els més menuts:  el 30 de setembre es va realitzar el Mini-Escarabat Festival amb l’actuació de RAMONETS, tots els xiquets i xiquetes tenien que anar disfressats de rockers.  L’11 d’octubre realitzarem la III Edició “Petit Chef” de la mà de Mario Padial de la Dama Dolça i e…

ESCARABAT CICLISTA O ESCARABAT POBLATÀ?

És curiós con de vegades un mateix nom pot fer referència a diverses coses. Com l’escarabat, que a banda de ser un animal, és el mal nom de tots els poblatants com ja sabeu tots per que, però per refrescar-vos la memòria... fa uns anys, on està l’actual gasolinera hi havia una hermita, per tant la processó tenia que passar pel carrer vall per a arribar a ella. En tots el pobles, les processons tenien circuit circular, però a la Pobla Llarga únicament hi havia un carrer per a arribar a l’hermita, per tant, una vegada allí els poblatans pegaven mitja volta i tornaven pel carrer vall cap a l’església. Com que no es podia fer el recorregut de forma circular, de cara als forasters donava la sensació que anaven cap arrere, i com que els escarabats caminen així, d’aquesta tradició és d’on prové el nostre mal nom.

En canvi, un escarabat en ciclisme és el terme amb el que coneguem als ciclistes colombians. Aquest mal nom va sorgir en 1952 amb la creació de la Volta Ciclista de Colombia, popular…

LA SERRATELLA

Situació: La Serratella és una xicoteta formació muntanyenca que comparteixen els termes municipals de La Pobla Llarga i Carcaixent. Es situa a l'extrem de llevant del terme de La Pobla Llarga, a uns 1.000 metres de l'Estació, i al Sud del terme de Carcaixent, a un 2.500 metres de l'inici del seu nucli urbà.
Geologia: La serratella és un ramal solitari del Massís del Realenc (del qual es troba separat per un corredor d'uns 900 metres d'amplària), formació situada al llevant de la Serratella i que abasta els termes de Carcaixent, La Barraca d'Aigües Vives, Simat de la Valldigna, Barxeta, Rafelguaraf i la finca del Pinar dels Frares o del Realenc, d'on pren el seu nom. Geologicament aquesta formació va sorgir durant el Cretaci Superior, el període més modern de l'Era Secundària, ara fa d'això entre 105 i 75 milions d'anys, i està composada quasi exclusivament per roques calcàries, encara que també podem trobar calcita, la responsable de la formació…